Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük bakır tüketicisi olan Çin'in enflasyonla mücadele etmek için önlemlerini artırmasının ülkedeki bakır talebini düşüreceği endişesiyle metal fiyatları ikinci günde neredeyse 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.8 kadar düşüşle ton başına 9,285 dolar oldu ve Singapur'da saat 1:08 itibariyle 9,302.50 dolardan işlem gördü. Metal, 1 Nisan'da 9,263.25 dolara gerileyerek 17 Mart'tan beri en düşük gün içi fiyata gerilemişti. Morgan Stanley analistlerinden Hüseyin Allidina, bugün yazdığı bir raporda, yüksek fiyatların Çin'deki kısa dönemli alımları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

2010 yılından beri faiz oranlarını 3 kez artıran Çin'de Mart'ta imalat sanayinin 4 ay içinde ilk kez büyümesiyle merkez bankasının yeniden faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

Çin Merkez Bankası 30 Mart'taki raporunda, ikinci çeyrekte bir veya iki faiz artırımı daha olabileceğini açıklamıştı.

JPMorgan Chase & Co analistlerinden Jan Loeys, Çin'in bakır talebini etkilemeden ekonomisini kontrol altına alabileceğini söyleyerek, "Bakırda orta vadede boğa piyasasının sürmesini bekliyoruz" dedi.

New York Comex piyasasında bakır vadelileri ikinci günde yüzde 0.8 kadar gerileyerek 4.2235 dolar/lb oldu. Kontrat 1 Nisan'da 17 Mart'tan beri en düşük seviye olan 4.212 dolara gerilemişti.

Bloomberg anketine katılan ve aralarında analist, yatırımcı ve trader'ların bulunduğu 18 kişiden 9'u veya yüzde 50'si metal fiyatlarının Çin'den gelen zayıf taleple beraber gerileyeceği tahmininde bulundu.