Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'da Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun 2012 yılında yapılacak seçimlerde aday olmaması ile birlikte, İspanya'nın bütçe açığını azaltma çabaları ve ekonomiye yönelik yatırımcı güveni zarar görebilir.

50 yaşındaki Zapatero, 2 Nisan'da yaptığı açıklamada, üçüncü dönem Başbakanlık için yarışmayacağı söyleyerek, partisini Mart 2012'deki seçimlerden 1 yıl önce yeni bir aday belirlemeye zorladı. Zapatero, seçim kamuoyu araştırmalarında muhalefetin ardında kalan Sosyalistlerin, 22 Mayıs'taki yerel ve bölgesel seçimlerin ardından, önseçimlere gideceğini duyurdu.

Madrid'de Carloss III Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü Ken Dublin, "Bu açıklamalar, Zapatero'nun artık belirgin bir figür olmayacağı anlamına geliyor. Bu da, önümüzdeki yıl, politika oluşturma perspektifinden bakıldığında, sorunlu bir yıl olabilir" dedi.

Yatırımcılar, İspanya'da son 30 yılda uygulanan en sert tedbirleri içeren Zapatero'nun tasarruf tedbirlerine olumlu tepki verdiler. Bu da, komşu Portekiz'in tahvil faizleri Euro Bölgesi rekorunu kırarken, İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin düşmesine neden oldu. Euro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomisi olan İspanya şimdilerde siyasi belirsizlikle karşı karşıya ve bu durum, İspanya'nın mali olarak ayakta kalabilmesi için hayati önemdeki tedbirlere zarar verebilir.

Ignis Asset Management'tan fon yöneticisi Stuart Thomson, "Siyasi ortam daha zor hale geliyor" dedi ve "İspanya'ya giren bol miktarda para vardı. Ülke perşembe ve cuma günü düşük performans gösterdi ve sonuç olarak, bu düşük performansın devam edeceği şüphesini taşıyorum" şeklinde görüş bildirdi.