Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da üretici fiyatları enflasyonu Şubat ayında, enerji fiyatlarındaki güçlü artışın etkisiyle, iki yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası (AMB) üzerindeki faiz artırımı baskısını yoğunlaştırdı.

Euro Bölgesi'nde ürünlerin fabrika çıkışı fiyatları Şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.6 arttı ve Eylül 2008'den bu yanaki en hızlı artışını göstermiş oldu. Üretici fiyatları Ocak ayında, revize edilmiş rakamlarla yüzde 5.9 artış göstermişti. Bloomberg'ün anketine katılan 18 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, üretici fiyatlarının Şubat ayında yüzde 6.7 artış göstermesi bekleniyordu. Üretici fiyatları, Şubatta, aylık bazda yüzde 8 yükseldi.

Petrol fiyatları son üç aylık dönemde yüzde 21 arttı ve bu artış, şirketlerin enerji maliyetlerini fiyatlara yansıtması yönündeki abskıyı güçlendirdi. Avrupa'da ekonomik güven Mart ayında zayıflarken, imalat sanayiinde büyüme yavaşladı. Halen, AMB Başkanı Jean-Claude Trichet, geçen ay, poltika yapıcılarının yavaşlayan büyümeden ziyade yükselen fiyat baskılarından endişe duyduğu yönünde işaretler verdi ve "güçlü bir temkinlilik" uyarısında bulundu.

Avrupa İstatistik Ofisi'nden bugün yapılan açıklamada, enerji fiyatlarının Şubat ayında, bir yıl önceye göre yüzde 13 ve ara malların maliyetinin yüzde 8.1 arttığını duyurdu. İnşaat ve enerji maliyetleri dışarıda tutulduğunda, üretici fiyatları yüzde 4.5 yükseldi. 27 üyeli AB'de üretici fiyatları enflasyonu Şubat ayında yıllık bazda, yüzde 6.4'ten yüzde 7.1'e hızlandı.

Bloomberg'ün araştırmasına göre, Frankfurt merkezli AMB'nin, 7 Nisan'daki toplantısında politika faizini 25 baz puan artırarak % 1.25'e yükseltmesi bekleniyor. AMD geçen ay, tüketici fiyatları enflasyonu tahminini ortalama % 2.3 civarında açıklamıştı. Bu, % 2 olan AMB sınırının üzerinde bir seviyeyi işaret ediyor.