Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizi endişeleri, Libya'daki çatışmalar ve yükselen enflasyonun alternatif yatırım aracı olan altına talebi artırmasıyla metal fiyatları New York'ta yükseldi. Gümüş de 31 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

İtalya, Libya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abdülati Ubeydi'nin ülkedeki krizden çıkış önerisini güvenilir bulmadığı gerekçesiyle reddederek muhaliflerin oluşturduğu konseyin, tek meşru muhatap olduğunu belirtti.

Bu arada ham petrol fiyatları, New York'ta 30 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki gerilime Japonya'daki felaketler ile euro bölgesinin borç krizi sorunu eklenince vadeli altın 24 Mart'ta 1,448.60 dolar olarak rekor kırmıştı.

Frankfurt'taki Commerzbank AG'de analist olan Carsten Fritsch, "Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki jepolitik riskler fiyatları yönlendiren ana unsurlar. Buna enflasyon endişeleri ve euro bölgesi problemleri de eklendi. Şu anki iklimde altının daha da yükselmesini bekliyoruz" dedi.

Haziran vadeli altın kontratı, 10.10 dolar veya yüzde 0.7 yükselerek New York Comex'te 8:09 itibariyle 1,439 dolar oldu. Londra'da spot altın yüzde 0.6 daha yüksek olan 1,437.95 dolardaydı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Portekiz'in uzun vadeli kredi notunu 1 Nisan'da BBB-'ye indirirken, Standard & Poor's da geçtiğimiz hafta Portekiz'le Yunanistan'ın notunu indirmişti. İrlanda Merkez Bankası ise stres testi sonucunda 4 bankanın 24 milyar euro (34.1 milyar dolar) ek sermayeye ihtiyacı olduğunu açıklamıştı.