Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın AMB) bu haftaki toplantısında muhtemel faiz artırımının Euro Bölgesi'nde borç sorunuyla boğuşan ülkelerin durumunu daha da kötüye götürebileceği endişelerine bağlı olarak, dört günlük yükselişini kesti.

Avrupa ortak para birimi,  AMB'nin 7 Nisan'daki politika toplantısı öncesi, 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kaybetti. Bloomberg'ün araştırmasına göre, AMB'nin bu haftaki toplantısında, politika faizini rekor düşük seviye olan yüzde 1'den yüzde 1.25'e çıkarması bekleniyor. Bugün açıklanan verilere göre, Avrupa'da üretici fiyatları Eylül 2008'den bu yana en hızlı yükselişini gösterdi. Yen dolar karşısındaki kayıplarını geri alırken, İsveç kronu beş gün sonra ilk kez düştü.

Londra'da Bank of New York Mellon Corp.'tan Döviz stratejisti Neil Mellor, "Faiz artırımının Euro Bölgesi'nin çevre ülkelerinde hasara yol açacağı açık. Bu durumun piyasada ne kadar fazla farkına varılırsa, euronun aşağı yönde ayarlama yapma şansı o  kadar fazla olacak" dedi ve "Bu çevre ülkelerinin çoğunun toparlanması pamuk ipliğine bağlı ve bu ülkelerin en son ihtiyaç duyduğu şey diğer bir fazi artırımı" şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.4291 dolara kadar indi ve New York saati ile 08:08'de 1.4230 dolar seviyesinde seyrediyordu. Japon yeni dolar karşısında fazla bir değişiklik göstermedi ve 84.00 seviyesinde kaldı. Yen euro karşısında yüzde 0.1 yükselerek, euro başına 119.53 yen seviyesine çıktı.

Ernst & Young, bugün yayınladığı bir raporda, AMB'nin bu haftaki toplantısında, enflasyonu durdurmak için faiz artırımına giderse, bir hata yapacağını ve bölgenin ekonomik toparlanmasını tehlikeye sokacağını kaydetti.