Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD doları yen karşısında, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart'ın yorumlarının Fed'in borçlanma maliyetlerini düşük tutacağı spekülasyonlarını desteklemesi sonrası, sekiz gün sonra ilk kez düştü.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesinin bölgede borç sorunu ile mücadele eden ülkelere zarar verebileceği endişeleri ile değer kaybetti. Dolar euro karşısında, New York Fed Başkanı William C. Dudley'in toparlanmanın halen çok narin olduğunu söyelereyerek, Fed'in tahvil alımını azaltması gerektiğini söyleyen  diğer Fed bölge başkanlarına katılmadığını işaret etmesi sonrası düştü.

New York'ta Westpac Banking Corp.'tan kıdemli Döviz stratejisti Richard Franulovich, "Fed'in şahin kanadından bu tüm bu keskin yorumları işitmiştik ve bu mesajların koordineli olduğu yolunda piyasada bir algı vardı. Ancak Dudley cuma günü bu algılamaya son verdi" dedi ve "Oldukca iyi ekonomik veriler geliyor, ancak faiz sıfır seviyesinde. Bu dolar için iyi bir bileşim değil" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar yen karşısında, New York saati ile 10:11'de, yüzde 0.2 düşerek, 1 Nisan'daki seviyesi olan 84.06'dan 83.87 seviyesine indi. Dolar euro karşısında fazla bir değişiklik göstermedi ve 1.4237 seviyesinden 1.4230 seviyesine geldi. Euro yen krşısında % 0.2 düşerek 119.42 yen seviyesine indi.

ABD para biriminin, içinde euronun da olduğu altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren InterContinentalExchange Inc.’s'nin Dolar Endeksi geçen hafta, Dudley'in ABD ekonomisindeki toparlanmanın gücünün, merkez bankasının fiyat istikrarı ve tam istihdam amaçlarından halen uzakta olduğunu söylemesi sonrası yüzde 0.5 düştü. Dudley, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Fed'in ikinci tur parasal genişleme için uyguladığı tahvil alımlarını durdurmasının kendisini şaşırtacağını sözlerine ekledi.