Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın bu toplantıda enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırımına gidebileceği belirtiliyor. AMB Başkanı  Jean-Claude Trichet de bir kez daha "birinci önceliğimiz  fiyat istikrarı" mesajı verdi.

Trichet "önceliklerimize kararlılıkla bağlıyız" derken Avrupa Birliği'ne seslenerek, "AB k-Komisyonu'nun gündeme getirdiği reformlar daha da güçlendirilmeli. AB, yapısal reformlara hız vermeli" dedi.

Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın olası faiz artırım adımı Trichet'nin Avrupa'daki hasta ekonomileri daha da zorlama adımı olarak da yorumlanıyor.

Çünkü Jean-Claude Trichet’nin enflasyona karşı çabaları, Avrupa´nın en fazla nakit ihtiyacı duyan ekonomilerine zarar verebilir.

Son üç yıldır ilk defa faiz artırımına gidebileceği sinyalini güçlü veren Trichet'nin kararı yavaş büyüme içindeki İspanya, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'yı vurabilir

Credit Suisse Group analistlerine göre de Avrupa Merkez Bankası sıkılaştırmaya gittikçe Avrupa'da sorunlu ülkelerin borç krizinin geri dönmesi riski artacak.

Analistler, AMB'nin olası politika yanlışına karşı yatırımcıları Avrupa'daki Borsalardan özellikle bankacılık sektöründen uzak durmaya çağırıyor.