Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin Kartepe zirvesinde Bloomberg HT'den Hande Berktan'a konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın büyümenin motoru KOBİ'lerin yatırımlarını kısıtlayacak olan munzam karşılıklarının artırım kararını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, 2010'da yüzde 8.9 olan büyüme rakamlarına ilişkin, “en önemlisi dünyadaki en hızlı büyüyen 5 ülkeden biri olduk. Büyüme tarihi bir rekor kırdı ve bu bize moral veriyor. Büyümenin altındaki itici güç özel tüketimdeki artış ve özel sektörün yapmış olduğu makina yatırımlarıdır” dedi.

Ancak ihracatın kriz öncesi seviyede olduğunu belirterek,  ihracat seviyesi yüksek olsaydı Türkiye'nin daha farklı bir noktada olacağını savundu.

İhracatın ekonomik büyüme katkısının sınırlı kalmasının Avrupa pazarındaki daralmadan kaynaklandığını belirten TOBB Başkanı, “biz bu kriz döneminde sayın Zafer Çağlayan ile beraber ihracat pazarlarını çeşitlendirdik. Özellikle Güney Amerika, Asya ve Afrika başta olmak üzere. Ancak bu pazarlar henüz Avrupa pazarının henüz yerini tutamadı. Önümüzdeki dönemde ihracatın artarak büyümenin itici motoru olmasını bekliyoruz” dedi.

Merkez Bankası'nın munzam karşılıkları artırmasına da değinen Hisarcıklıoğlu, bunun ekonomiyi soğutucu bir karar olduğunu, ancak daha seçici davranılmasının daha iyi çözümler verecek olduğunu savundu. KOBİ'lerin bu karardan çok etkileneceğini belirterek, “KOBİ kredileri için bu karşılıkların artırımı istenmeyebilirdi; böylece KOBİ'ler büyümenin motoru olarak devam edebilirdi” yorumunda bulundu.

Munzam karşılık kararının KOBİ'lerin yatırımlarını kısıtlayacağının altını çizen TOBB Başkanı, Merkez Bankası'na kararı gözden geçirme çağrısında bulundu.

Rifat Hisarcıklıoğlu son olarak da petrol fiyatlarındaki artışa değinerek, bu artışın daha çok kamu maliyesini vuracağını belirterek, bunun 10 milyar dolarlık ek yük getireceğini söyledi.