Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Buğday ve petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonun yükseldiğine dair endişeleri tetiklemesi ve bu durumun değerli metallere olan talebi artırmasıyla altın ikinci günde değer kazandı. Gümüş ise 31 yılın zirvesinde.

Külçe altının onsu, Singapur'da saat 8:54 itibariyle yüzde 0.2'lik artışla 1,436.20 dolar oldu. Haziran vadeli altın, New York'ta yüzde 0.3 yükselerek 1,437.40 dolar/ons oldu. Spot gümüş yüzde 0.4 kadar artışla 38.74 dolardan işlem görerek 1980'den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

ANZ Banking Group'ta emtia araştırma bölümü yöneticisi olan Mark Pervan bugün müşterilerine yazdığı raporda, "Brent petrolden elde edilen kazançlar ve buğday fiyatlarının 2008'den beri en yüksek seviyeye çıkması enflasyon endişelerini beraberinde getirdi. Bu durum da altına olan talebi artırıyor" ifadelerini kullandı.

Dün, mısır fiyatları 33 ayın zirvesine çıkarken New York'ta ham petrol fiyatları ise Eylül 2008'den beri en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Bu arada Avrupa Merkez Bankası'nın hedefi aşan enflasyonla mücadele etmek için Perşembe günü faiz artırımına gidebileceği belirtiliyor.

Yatırımcıların Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki çatışmalar, Japonya'daki nükleer kriz ve Avrupa'daki borç sorunları karşısında gvenli liman arayışına yönelmesiyle altın fiyatları 24 Mart'ta 1,447.82 dolar/ons olarak rekor kırmıştı.

İtalya, Libya hükümetinin ateşkes öneerisini reddederek tek meşru muhataplarının muhaliflerin oluşturduğu konsey olduğunu belirtmişti. Öte yandan Japonya'da depremde zarar gören Fukuşima nükleer santralinde biriken düşük seviyedeki radyoaktif suyun denize bırakılacağı bildirildi.

Spot paladyumun onsu yüzde 0.3'lük yükselişle 787.13 dolar olurken, spot platin ise değişmeyerek 1,787.50 dolar/ons'tan işlem gördü.