Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore Wonu ve Filipin pezosu öncülüğünde gerileyen Asya paraları, merkez bankalarının, bölge paralarına müdahale edebileceği korkusu ile düştü. Bölge paralarındaki yükseliş, ihracat büyümesine olumsuz etki yapmasından ötürü istenmiyor.

Won, Eylül 2008'den bu yana kaydettiği en yüksek seviyeden, Endonezya rupesi ise neredeyse 4 yılın zirvesinden gevşedi. Asya paraları, Dolar endeksinin haftanın en hızlı yükselişini kaydetmesiyle 5 günlük rallisine son verdi. ABD dolarının, ülkenin en çok ticaret yaptığı 6 ülke parası karşısındaki hareketi izleyen Dolar endeksi, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin enflasyonun yakından izleneceğinin altını çizmesi üzerine yükseldi.

Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini takip eden Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi ise yüzde 0.1 kayıpla 117.56 puana geriledi. Filipin pezosu , ABD doları karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 43.417 seviyesine, Malezya ringgiti ise yüzde 0.1 kayıpla 3.0275 düzeyine geri çekildi.

Asya'daki merkez bankalarının müdahale edeceğine dair endişenin bulunduğunu belirten Tokyo'daki Mizuho Securities Co.'nun ekonomistlerinden Hideki Hayashi, doların, Bernanke'nin açıklamalarıyla desteklendiğini, bunun da Asya paralarında düzeltmeye sebep olduğunu söyledi.