Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hazine tahvilleri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin yükselen emtia fiyatlarının enflasyonda "geçici" bir yükseliş getirmesini beklediğini ve bu yükselişin gecici olmaması durumunda merkez bankasının harekete geçeceğini söylemesinin ardından düştü.

ABD hazine kağıtları, ABD'de hizmet sektörünün son beş yılın en hızlı genişlemesini göstermesi beklenen veri öncesi, iki günlük yükselişine ara verdi. Tahvil getirileri, traderların son 32 yılın en yüksek seviyesine yaklaşan enflasyona göre bahse girdiğini işaret ediyor. Morgan Stanley, yatırımcılara, hazine kağıtları aleyhine bahse girmeleri tavsiyesinde bulundu.

Tokyo'da BNP Paribas Securities Japan Ltd.'den faiz stratejisti Tomohisa Fujiki, "Getiriler yıl boyunca artacak" dedi ve "ABD ekonomindeki toparlanma yolunda gidiyor" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli ABD hazine kağıdının faizi, Londra saati ile 2 baz puan artarak % 3.44'e yükseldi. Şubat 2021 vadeli kağıdın faizi 1/8 ya da 1,000 dolarlık nominal kağıt için 1.25 dolar düşerek 101 18/32'ye geriledi.

Bloomberg'in bankalar ve aracı kuruluşlara dayandırdığı araştırmasına göre, faiz yıl sonu itibariyle yüzde 3.92'ye ulaşacak. ABD'deki birimi Fed ile doğrudan işlem yapma yetkisi bulunan primary dealer BNP'nin tahmini ise yüzde 4.00.

Bernanke dün yaptığı açıklamada, "Enflasyon bekleyişleri istikrarlı kaldıkça ve iyi bir şekilde çıpalandıkça ve emtia fiyatlarındaki artış yavaşlarsa, enflasyondaki yükseliş geçici olacak" dedi.

Bernanke "Enflasyon ve enflasyon bekleyişlerini aşırı bir dikkatle izlemek zorundayız. Zira eğer varsayımlarım doğru çıkmazsa, ardından harekete geçmek ve fiyat istikrarının sürmesini sağlamak durumundayız" seklinde görüş bildirdi.