Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel tahıl arzının talebi karşılamakta yetersiz kalacağına dair endişelerle mısır fiyatları 33 ayın en yüksek seviyesine yaklaşırken, buğday fiyatları 4 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Soya fasulyesi de yükseldi.

Mısır fiyatları dün bushel başına 7.65 dolar olarak Temmuz 2008'den beri zirveye çıkmasının ardından Singapur'da saat 10:18 itibariyle bushel başına 7.6 dolardan işlem gördü. Buğday fiyatları ise yüzde 1 kadar yükselerek bushel başına 7.98 dolar oldu. Soya fasulyesi fiyatları da yüzde 0.3'lük artışla 13.88 dolar/bushel oldu.

ABD Tarım Bakanlığı'nın 31 Mart'ta yaptığı açıklamaya göre, bioyakıt ve gıda ürünlerine talebin artmasıyla ABD'de mısır stokları 1 Mart'ta 6.52 milyar bushel azalarak 4 senenin en düşük seviyesine geriledi.

Ohio'daki Spectrum Commodities'in sahibi olan Louise Gartner, Güney ve Ortabatı'da etkili olan yağışların mısır ekimini yavaşlattığını dile getirdi. Mısır fiyatları geçtiğimiz yıl iki misli yükseldi.

Illinois'daki Allendale Inc.'te yönetici olan Rich Nelson, ABD Tarım Bakanlığı'nın 31 Ağustos'ta biten dönemdeki stok tahminini düşürebileceğini belirtti.

Öte yandan World Weather'a göre buğday ekili alanlarda önümüzdeki hafta yeterli yağış görülmeyecek.