Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Çin İş Konseyi Başkanı ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyesi Hüsnü Özyeğin, ''Bizim temennimiz büyük Çin bankalarının Türkiye'ye gelmeleri ve temsilcilik açmaları. Çinli bankalar Türkiye'de şube açarsa iki ülke arasındaki ilişkilerin daha hızlı gelişeceğine inanıyorum'' dedi.

TÜSİAD'ın ''Stratejik İş Geliştirme'' birimi TÜSİAD International, DEİK işbirliğinde, Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen Shenyang heyeti ile karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatları hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere toplantı düzenledi. Özyeğin, burada yaptığı konuşmada, Fiba Grubu'nun, Shenyang şehrini İstanbul'dan sonra ikinci şehirleri olarak kabul ettiğini belirterek, bölgedeki AVM yatırımlarını hatırlattı.

Türkiye'nin son 10 yıldır Çin ile ilişkilerini çok önemli bir yere koyduğunu, bu kapsamda siyasi, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için önemli çaba sarf edildiğini anlatan Özyeğin, iki ülkenin de gelişim hızına dikkati çekerek, ilişkilerin geliştirilmesinin her iki ülke açısından yararlı olacağının altını çizdi.

Geçen yıl sonu itibariyle Çin'in GSMH'sinin 5 trilyon doları aştığını ve Almanya ekonomisinin ardından Japon ekonomisini de geride bıraktığını anımsatan Özyeğin, 2020 yılında Çin'in bugünkü ekonomisine bir Japonya, bir Almanya daha ilave ederek 12,5 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.

Özyeğin, ''Benim şahsi kanaatim, Çin ile iş yapmayan bir sanayi grubu dünyada globalleşmez, büyümesini sürdüremez'' dedi.

Çinli şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmaları için pek çok fırsat bulunduğuna işaret eden Özyeğin, termik santral, rüzgar ve güneş enerjisi, lojistik ve liman yatırımları, zengin maden yataklarının geliştirilmesi ve otomotiv gibi alanlarda yatırım fırsatları bulunduğunu anlattı.

Özyeğin, Ocak 2011 itibariyle 400'e yakın Çin firmasının Türkiye'de faaliyet gösterdiğini, bu şirketlerin sermaye yapılarına bakıldığında sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 34 şirket bulunduğunu söyledi.

MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ ÖNEMLİ BERABERLİK KONUSU

Hüsnü Özyeğin, iki ülke arasındaki ilişkileri ilerletmek için önemli adımlar atıldığını, ülkelerin bir diğer beraberlik konusunun ise müteahhitlik hizmetleri olduğunu söyledi.

Çin ile Türkiye'nin dünyada 40'ar milyar dolarlık inşaat hacmine sahip olduğunu belirten Özyeğin, Türkiye'nin bölgede güçlü olduğu ülkelerde, iki ülkenin işbirliği yapabileceğini anlattı.

Çin bankalarının yurt dışına açıldığını anımsatan Özyeğin, ''Bizim temennimiz büyük Çin bankalarının Türkiye'ye gelmeleri ve temsilcilik açmaları. Yabancı sermayenin akışkanlığı için bankacılık sektörü çok önemli. Çinli bankalar Türkiye'de şube açarsa iki ülke arasındaki ilişkilerin daha hızlı gelişeceğine inanıyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

''SHENYANG, ŞİRKETLER İÇİN FIRSAT SUNUYOR''

Shenyang Belediye Halk Kongresi Daimi Komite Direktörü Zhao Changyi ise Shenyang'ın Çin ekonomisi için önemli bir endüstri şehri olduğunu anlattı.

Şehrin 190 ülke ile ticari ilişkisi bulunduğunu, şu ana kadar 10 binin üzerinde yabancı firmanın yatırım yaptığını bildiren Changyi, şehrin 4 milyar doların üzerinde yabancı yatırım çektiğini kaydetti.

Shenyang'daki teşvik ve desteklerin yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğuna dikkati çeken Changyi, Türk şirketleri ile ilişkilerin de hızla geliştiğini anlattı.

Özellikle enerji ve elektronik alanında önemli işbirliği potansiyeli bulunduğunu belirten Changyi, ziyaretlerinin, işbirliğine yeni bir boyut getireceğine inandıklarını sözlerine ekledi.

TÜSİAD International Başkan Yardımcısı Aykut Eken ise katılımcılara, TÜSİAD ve TÜSİAD International hakkında bilgi verdi.

Çin'in TÜSİAD International'ın öncelik verdiği ülkelerden biri olduğunu ifade eden Eken, ikili ilişkileri geliştirmek için yaptıkları faaliyetleri anlattı.

Çin ile Türkiye arasındaki ticaretin Türkiye aleyhine dengesizliğine işaret eden Eken, bu sorunun ortadan kaldırılması için Çinli firmaların Türkiye'de, özellikle otomotiv enerji ve IT teknolojileri alanında yatırım yapmasını arzu ettiklerini söyledi.