Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların son Fed Açık Piyasa KOmitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarını beklemeleri ile birlikte aşağı yöde hareket ett. Bu hareket, New York Borsası açıldığında, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin son altı haftanın zirvesinden gevşeyebileceğini işaret ediyor.

iPhone üreticisi Apple Inc.'nin hisseleri Almanya'daki işlemlerde, Nasdaq OMX'in piyasa kapitalizasyonlarını daha iyi yansıtabilmeye yönelik çalışmaların bir parçası olarak, şirketin Nasdaq-100 Endeksi'ndeki ağırlığını azaltacağını duyurması sonrası yüzde 2.1 değer kaybetti. Santa Clara, California merkezli National Semiconductor Corp.'un hisseleri, ABD'nin ikinci büyük chip üreticisi Texas Instruments Inc.'nin şirketi satın alma konusunda anlaşmaya varmasının ardından % 76 değer kazandı.

Haziran vadeli S&P 500 endeks kontratı, Londra saati ile 09:08'de, yüzde 0.4 düşerek 1,324.4 puana indi. Dow Jones endeks kontratı % 0.3 düşüşle 12,300'e inerken, Nasdaq-100 kontratı yüzde 0.9 düşerek 2,319 puana geriledi.

S&P 500 Endeksi, hükümetin teşvik tedbirleri, beklenenden daha iyi çıkan şirket karları ve şirket satın almalarının getirdiği iyimser hava ile, 2011 yılında yüzde 6 yükseldi. Bu yıl küresel anlamda, şirket satınalma ve birleşmeleri konusunda, toplam tutarı 642.9 milyar dolar olan 6,277 anlaşma açıklandı. Bu tutar, geçen yıl aynı dönemki 506.5 milyar doların yüzde 27 üzerinde.

İspanya'nın Zaragoza kentinde Ibercaja Gestion'dan Alberto Espelosin, "Piyasalar bu seviyelerde yorgun hissediyor" dedi ve "Piyasalar önümüzdeki biarkaç ayda bazı nedenlerden dolayı kaygılı olacak. Şimdi ve Haziran ayı arasındaki dönemde, Fed parasal genişlemenin 2. turundan nasıl ve ne zaman çıkılacağını belirtmesi gerek" şeklinde görüş bildirdi.