Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Moody's'in Portekiz'in kurtarılmasının kaçınılmaz olduğunu açıklamasının ardından, ülke tahvilleri değer yitirken, tahvillerim sigorta mailyeti (CDS'ler) yükseldi. Bu gelişmelere bağlı olarak euro da değer kaybetti. ABD endeks vadelileri ise gerilerken, kurşun fiyatları son iki yılın zirvesine yükseldi.

Portekiz'in 10 yıl vadeli hazine kağıdı 11 baz puan yükselerek % 8.70'e çıktı. Ülke CDS oranları ise 9 baz puan yükselerek 589 puana ulaştı. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybetti. Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, Apple Inc.'deki yüzde 2.7'lik düşün öncülüğünde % 0.4 düştü. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 geriledi ve gelişen piyasa hisse senetleri , Çin'in faiz artırımına gitmesinin ardından kazançlarını geri verdi. Kurşun fiyatları yüzde 0.4 değer kazandı.

Moody's, Portekiz'in notunu düşürdü ve böylelikle bu ülkenin notunu üç hafta içinde ikinci kez düşürmüş oldu. Moody's, Portekiz'in notunun bir kez daha düşürülebileceğini ve Haziran ayındaki seçimlerde iktidarı alacak hükümetin muhtemelen kurtarma fonunu "acil olarak" talep edeceğini belirtti. Fed Başkanı Bernanke, bugünkü FOMC toplantı tutanaklarının açıklanmasından önce, dün yaptığı açıklamada, Fed'in enflasyonu aşırı bir dikkatle izlemesi gerektiğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası ise bu haftaki toplantısında muhtemelen faiz artırımına gidecek.

Londra'daki İnvestec Plc'den Lee McDarby, "Not indirimi bölgedeki borç sorununun diğer bir işareti" dedi.

Yatırımcıların gösterge Alman tahvilleri yerine 10 yıl vadeli Portekiz tahvili tutmak için talep ettikleri ekstra faiz 531 baz puana çıktı. 10 yıl vadeli ABD hazine kağıdının faizi ise fazla bir değişiklik göstermedi ve % 3.42'de kaldı.