Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Avrupa arasında ekonomik toparlanma konusunda yaşanan ayrışma ve Avrupa'daki borç krizinin bölge ekonomilerinin büyümesine yansımasıyla Avrupa'daki kredi kalitesi gittikçe değer kaybediyor.

Moody's Yatırım Servisi bu yıl batı Avrupa'daki 182 banka, hükümet ve şirketin uzun vadeli kredi notunu düşürdü. Notu düşürülen şirketler arasında İspanyol banka Banco de Sabadell SA ve Parisli süpermarket zinciri de bulunuyor. Diğer yandan Moody's 2009'dan bu yana 39 kuruluşun da notunu yükseltti. ABD'de notu yükseltilen şirketlerin sayısı, düşürülenlerin yüzde 25 üzerinde oldu.

Avrupa'nın kredibilitesindeki bozulmada en büyük etken banka ve sorunlu hükümetler olurken, faiz artırmaya hazırlanan merkez bankası da bölge ekonomisi için risk teşkil ediyor. Kredi kuruluşlarının not indirmesi, birçok zaman yatırımcıların o şirketin hisselerini satmalarına sebep oluyor. Bu da ülkelerin borçlanma maliyetlerini artırarak, sermaye artırımlarını zorlaştırıyor.

Janney Montgomery Scott LLC'nin stratejistlerinden Guy Lebas, gelişmiş piyasalar arasında tercihinin ABD'den yana olduğunu belirtti.

Avrupa'da tahvil satan şirketler göstergelerin üzerinden 157 baz puan prim öderken, bu oran ABD'dekiler için 150 baz puanda seyrediyor.