Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF, sıcak para ile mücadele eden ülkeler için bilindik makroekonomik önlemlerin dışında ek kontroller yapılabilmesi için "koşul kriteri" koymaya hazırlanıyor. Ancak IMF yetkililerinden gelen bu öneri sermaye akışıyla başı dertte olan bazı ülkeler tarafından eleştiriyle karşılandı.

IMF'nin Brezilya'dan sorumlu yöneticisi Nogueira Batista, yüksek oranlarda sıcak para akışı yaşayan ülkelerin, bu durumla mücadele için uygulayacakları yöntemlerin koşullara bağlanmasına karşı olduklarını belirtti.

Endonezya'dan Güney Afrika'ya kadar birçok ülke denizaşırı ülkelerden gelen ve para birimlerini yükselten sıcak para ile mücadele etmeye çalışıyor. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki yükseliş, çoğu ihracata bağlı ekonomilere sahip olan bu ülkelerde büyümeyi tehdit ediyor. Çin ve Güney Kore gibi ülkeler ABD'nin parasal genişleme paketlerini de bu sebeple eleştirmişti.

Gelişen ekonomilerin sert muhalefetiyle karşılan IMF önerisinin, planlandığı gibi koşullara bağlı bir şekilde uygulamaya konulması şimdilik olası görünmüyor.

Washington'daki Brookings Enstitüsü'nün üst düzey danışmanlarından Eswar Prasad, IMF'nin gelişmekte olan piyasalardan destek alamaması sebebiyle körleştiğini belirterek, bu ülkelerin IMF'nin niyetlerini sıkça sorguladığını da hatırlattı.