Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yarın faiz kararı alacağı toplantısı öncesi, dolar karşısında son 14 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Japon yeni ise dolar karşısında son altı ayın en düşük seviyesine indi.

Euro, 16 önemli para biriminin büyük bölümü karşısında değer kazandı ve yen karşısında son 10 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bugün TSİ 12:00'de Euro Bölgesi için dördüncü çeyrek gayrı safi iç hasıla verisi açıklanacak. Bloomberg'in yaptığı ankete göre, bu verinin yüzde 0.3 artması bekleniyor. Öte yandan, yarın yapılacak AMB toplantısında, politika faizinin 25 baz puan artırılarak % 1.25'e çıkarılması bekleniyor.

Londra'da Standard Chartered Bank kıdemli ekonomisti Sarah Hewin, "Euro'da gördüğümüz yükseliş büyük oranda faizden kaynaklanıyor" dedi ve "Piyasalar artan bir biçimde, yarınki toplantıda, bir kereliğineden ziyade daha da faiz artışları olabileceği fikrine yöneliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında % 0.5 değer kazanarak 1.4294 dolar seviyesine akdar çıktı ve 20 Ocak 2010'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Avrupa ortak para birimi daha sonra biraz gerileyerek, Londra saati ile 08:21'de 1.4287 dolar seviyesine indi. Japon yeni dolar karşısında % 0.5 düşerek 85.28 ve euro karşısında % 1 kayıpla 121.88 seviyelerine geriledi.