Çernobil, Fukuşima'dan daha kötüydü
Depremin ardından nükleer tehditle gündeme gelen Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki sızıntının, Çernobil'dekinden daha az riskli olduğu iddia edildi
Japonya'da uzmanlar, geçen ay meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima Nükleer Santrali'nden denize radyasyonlu su sızıntısını durdurduklarını açıkladı.
Santrali işleten Tepco Şirketi, iki numaralı reaktördeki beton çukurda oluşan 20 santimetrelik çatlağın bazı kimyasal maddelerle kapatıldığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler'e göre ise Fukuşima'daki durum Çernobil kadar kötü seyretmiyor. BM Atomik Radyasyonun Etkileri Bilim Komitesi Başkanı Wolfgang Weiss, deprem ve tsunaminin ardından radyasyon yaymaya başlayan Fukuşima nükleer santralindeki durumun, Çernobil nükleer kazası kadar kötü olmadığını söyledi.
Weiss, Fukuşima çevresindeki radyasyon düzeyi Çernobil ile karşılaştırıldığında, Fukuşima'nın, Çernobil'in defalarca kat altında kaldığını ifade etti.
Yetkili, Fukuşima'nın okyanus kıyısında bulunmasının bir şans olduğunu, buradan çıkan radyasyonun büyük bölümünün okyanusta dağılarak seyreleceğini, Çernobil'de ise çevrenin hep kara olduğunu, dolayısıyla Çernobil'in insanlar üzerinde yol açtığı etkiye kıyasla Fukuşima'nın etkisinin sınırlı olacağını belirtti.
Daha önce bu çatlağı yüksek emiş kapasitesi olan polimerle kapama çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Tsunamide soğutma sistemleri devre dışı kalınca, aşırı derecede ısınan ve eriyip radyasyon sızdırma tehlikesi arzeden yakıt çubuklarını soğutmak için reaktöre su pompalanıyordu. Uzmanlar, bu suyun denize boşaltıldığını söylüyor.
Bunun daha yüksek orandaki radyoaktif suya yer açmak için yapıldığı belirtiliyor.
Uzmanlar, radyoaktif maddenin denizde hızla yok olacağını ve insan sağlığına tehdit oluşturmayacağını söylüyor. Ancak balıkçılar, bu uygulamaya tepki gösterdi.
Şimdi de hidrojen patlaması tehlikesi
Santralin reaktörlerinden birinde hidrojen birikmesi, yetkilileri kaygılandıran başka bir gelişme oldu. Tepco, bir patlamayı önlemek için bir numaralı reaktöre nitrojen enjekte edilebileceğini söylüyor. Santralde altı reaktör var.