Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JAPONYA MERKEZ BANKASI DEĞİŞİKLİĞE GİTMEDİ

Sabah saat 07:10 itibariyle iki günlük toplantının ardından kararını veren ve gösterge faizi % 0 ile % 0.10 arasında sabit bırakan banka varlık alım programında da değişikliğe gitmedi. Varlık alım fonunun büyüklüğünü 10 trilyon Yen’de sabit bırakan banka, kredi fonunu da 30 trilyon Yen’de bıraktı. Deprem sonrası likiditeyi gidermek içinse bir yıllık 1 trilyon Yen’lik kredi verileceği açıklandı ki bu da yaklaşık 12 milyar Dolar’a denk geliyor. Ekonomik görünümü de aşağı yönde revize eden banka, emtia fiyatlarının ekonomi üstünde baskı oluşturduğunu belirtti. Gelişen piyasalardaki büyümenin de global ekonomide yukarı yönlü riskler oluşturduğunu açıklayan banka, Avrupa ve ABD gibi ülkelerde ekonomik görünümün belirsizliğinden de bahsetti. Diğer yandan finansal piyasalardaki oynaklığın da zararlı etkilerine dikkat çeken bankanın yarı yıllık görünümünü gelecek ay yayınlaması bekleniyor.

Avustralya Doları, ABD Doları’na karşı rekor seviyeye yükseldi. Bu ay Güney Kore, Tayvan ve Endonezya hisse senetlerinde net alıcı olan global fonların ilgisi sonrasında bu üç ülkenin para birimi de kuvvetleniyor. Asya’da gelişen ekonomilerin bu sene % 8.4 büyümeleri bekleniyor. Büyüyen ve ısınan ekonomileri soğutmak adına Güney Kore, Çin, Hindistan, Tayland, Filipinler, Tayvan ve Endonezya’da bu sene faizlerin artırıldığını görmek mümkün.

Asya Borsalarında, Japonya Merkez Bankası’nın kararları sonrasında alımlar bir miktar yavaşladı. Nikkei 225 Endeksi’nin % 0.22 yukarıda devam ettiği görülürken Yen ise Dolar’a karşı % 0.32 yukarıdan işlem görüyor ve 85.20 seviyesinde.

AVRUPA’DA GÜNDEM AVRUPA MERKEZ BANKASI

Trichet’in bugün faiz artışına gideceğine hemen hemen kesin gözüyle bakılırken kullanılacak dil ve diğer yöntemler de hayli önem taşıyor. Enflasyon riskine karşı ‘Uyanık’ olma mesajı vererek daha önceki toplantılarda sinyal veren bankanın bu kez kullanacağı dil hayli önem kazanacak. Diğer yandan bankalara uyguladığı borç verme ve borç alma koridorunu da genişletebileceği gelen tahminler arasında. Şu an için 75 baz puanda bulunan koridorun açılarak piyasanın normalleştirilmesi yönünde adımlar atılabileceği beklentisi de yine piyasada konuşulan önlemler arasında. Faiz beklentileri ile yükselen Euro / Dolar paritesi sabah saatlerinde risk iştahındaki hafif gevşemeye ve Portkiz haberlerine verilen sınırlı tepkiye bağlı olarak 1.43’ün altına indi.

Dün akşam saatlerinde Portekiz’de yetkililer Avrupa yardımına ihtyiaç duyulabileceğini açıklamışlardı. Henüz ülkede yeni bir hükümet seçilme aşaması devam ederken yaklaşık paket büyüklüğünün 80 milyar Euro’yu bulabileceği de gelen haberler arasında. Bugün İngiltere’de Merkez Bankası kararı da bekleniyor. Bankanın bir değişikliğe gitmesi beklenmezken geçen toplantılardaki bölünmüş görüntünün bugün hangi boyutlara varacağı izlenecek. Pound, sabah saatlerinde Dolar’a karşı 1.6297 düzeyinde ve % 0.22 aşağıdan işlem görüyor.

YURT İÇİNDE OLUMLU SEYİR DEVAM EDİYOR

İMKB 100 Endeksi dün bankalara gelen alışların etkisiyle yukarı yönlü seyrini korudu. Günü 68.649 puandan kapatan endekste kazanç % 1.42’yi buldu. Dolar / TL sabah saatlerinde 1.5150 seviyesinde işlem görürken, gösterge tahvilde kapanış % 8.66 bileşikten yapılmıştı.

Bugün ABD’den gelecek haftalık işsizlik verisi (15:30) ve Merkez Bankaları’nın kararları takip edilecek. Özellikle 14:45’teki Avrupa Merkez Bankası’nın kararından sonra 15:30’daki Trichet konuşması yakından takip edilecek.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü