KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

11 Mart'taki depremin ardından yeni toparlanmaya başlamış ekonomisi zarar gören Japonya'da merkez bankasının yeni teşvik paketleri sunması bekleniyor. Teşvik paketine ilişkin spekülasyon da Asya'daki hisseleri ihracatçıların öncülüğünde yukarı taşıdı.

En büyük pazarı Avrupa ve ABD'de olan kamera üreticisi Canon Inc. yüzde 1.5; Elpida Memory Inc. ise yüzde 5.6 yükseldi. Avustralyalı altın üreticisi St. Barbara Ltd. enflasyon koruması olarak yatırımcıların altına yönelmesiyle yüzde 1.3 değerlendi. Doğalgaz şirketi Dart Energy Ltd. de yeni kaynak bulduğunu açıklamasıyla yüzde 5 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kazançla 135.36 puana yükseldi. Asya Pasifik Endeksi geçtiğimiz 2 hafta boyunca depremin ardından kapatılan fabrikaların yeniden üretime başlaması ve Çin'de şirket kazançlarının olumlu gelmesiyle yüksek seyretmişti.

Japon ihracatçılarının kazanmasının ardındaki sebebin zayıflayan yen olduğunu belirten Daiwa Asset Management Co.2nun stratejistlerinden Yoshinori Nagano, Japonya'nın daha fazla parasal genişlemeye gideceği beklentisinin olduğunu söyledi.

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın bugün faiz artırımına gitmeyeceği yönündeki beklentiyle yüzde 0.6 oranında ralli yaptı.

Advertisement