Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Richard Harding, BP'nin, dünyada büyümek istediği 5 ülke belirlediğini belirterek, Türkiye'nin Çin, Hindistan, Brezilya ve Polonya ile birlikte ilk 5 ülke arasında yer aldığını bildirdi.

Görevine 3 hafta önce başlayan Harding, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Petroleum İstanbul 2011 Fuarı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye genelinde 600'ü aşkın akaryakıt istasyonu aracılığıyla müşterilerine ürün ve hizmet kalitesi sunduklarını belirten Harding, 2011 yılında akaryakıt pazarına paralel bir büyüme hedeflediklerini söyledi.

Sağlık, emniyet, çevre ve güvenlik standartlarında ödün vermeden bayi ağını genişletmeyi, verimliliği artırarak büyümeyi ve 40 yeni akaryakıt noktasını daha hizmete açmayı planladıklarını anlatan Harding, 100 yıldır Türk ekonomisine ve enerji sektörüne yatırım yapan bir firma olarak gelecek dönemde hizmetteki yenilikçi yaklaşımlarıyla, sektördeki farklarını ortaya koymaya devam edeceklerini kaydetti.

Harding, bir gazetecinin, ''Türkiye, dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?'' sorusu üzerine, Türkiye'de fiyatlar üzerinde vergilerin çok yüksek olduğunu ifade ederek, ''Ama şu andaki durum da bu. Bu şekilde devam edecek gibi görünüyor. Biz de müşterilere, sattığımız mala ödedikleri para için en yüksek değeri sağlamaya çalışıyoruz'' dedi.

Türkiye'deki pompa fiyatlarının Avrupa'daki diğer ülkelerle kıyasladıkları zaman diğer ülkelerde de artış görüldüğünü belirten Harding, ''Bunun ana nedeni de dünya ham petrol fiyatlarının artması. Ham petrolün fiyatı şu anda 126 dolarlara kadar çıkmış durumda. Bu doğal bir yükselmeyi de getiriyor. Diğer ülkelerde de bu böyle. Bizim bu çerçevede en önemli değerimiz, müşterinin aldığı üründen en fazla değeri elde etmesi, bunu sağlamaya çalışıyoruz'' diye konuştu.



-''İLERİYE DÖNÜK FİYAT TAHMİNİ YAPMIYORUZ''-



BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Harding, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki olayların hatırlatılması ve petrol fiyatlarının ne kadar yükselebileceğiyle ilgili, ''Şu anda birçok söylem var. Biz şu anda ileriye dönük bir fiyat tahmini yapmıyoruz. Afrika'daki olayların fiyatların yükselmesinde etkisi olduğu doğru. Ama bize gelen haberler oradaki olayların yavaşlamasıyla fiyatların stabilize olacağı yönünde. Bu sadece beklenti, bizim dileğimiz bu'' değerlendirmesinde bulundu.

Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısına ilişkin son durumun sorulması üzerine Harding, şunları söyledi:

''Yaşadığımız bir trajediydi. Olayların çözülmesi için çok çalıştık. Yapılan bütün araştırmalarda, bağımsız raporlarda olayda BP'nin bir ihmali olmadığının altı çizildi. Olayın ardından her ülkedeki işleri, 'daha iyi nasıl yaparız?' diye gözden geçirdik. Çünkü sağlık, çevre, emniyet BP için her zaman en üst seviyede olmuştur. BP'nin operasyon gösterdiği her ülkede her şey tek tek tekrar kontrol edildi. Şu andaki durum gayet iyi, temizleme çalışmaları devam ediyor. BP, buraya ciddi bir para, zaman ve insan kaynağı ayırdı. Meksika'daki olaylar yatırımları etkilemedi.''

Harding, Meksika Körfezi'ndeki olayın çözümü için ne kadar bütçe ayrıldığı konusunda da ''1-2 milyar dolar harcadık, temizleme faaliyetleri için 20 milyar dolar provizyon ayrıldı'' dedi.

En çok kaybedilen hayatlar için üzüldüklerini anlatan Harding, Meksika Körfezi için ellerinden geleni yapacaklarını, en başından beri sorumluluk sahibi bir şirket gibi durduklarını ve durmaya devam edeceklerini vurguladı.

Richard Harding, Meksika Körfezi'ndeki olayın işlerine etkisini görmediklerini, zor zamanlar geçirdiklerini, ama olayın ciro anlamında çok fazla bir etkisinin olmadığını söyledi.

Harding, ''Türkiye pazarına nasıl bakıyorsunuz?'' sorusuna, ''BP, dünyada büyümek istediği ilk 5 ülke belirledi. Türkiye, bu ilk 5 ülke arasında. BP, Türkiye'de büyümek istiyor. Türkiye, BP'nin Çin, Hindistan, Brezilya ve Polonya'dan sonra büyümek istediği bir ülke'' karşılığını verdi.

''Türkiye, ilk 3 ülke arasına ne zaman girecek?'' sorusu üzerine de Harding, ''İlk 5 ülke arasında yer almak BP için çok önemli'' dedi.