TL'de önemli seviyeler geçildi
-
Merkez Bankası kararlarının ardından global risk iştahındaki canlanmanın da eşlik etmesiyle Türk Lirası kuvvetleniyor
2011 yılına girilirken zayıflamaya başlayan TL, yeni yılla beraber dolara karşı 1.62 seviyesinin de üstünü denemiş ve 31 Ocak’ta 1.6228 tepe noktasına kadar düşmüştü. Ardından gelen gevşeme dönemi ve Merkez Bankası’nın sıkılaştırıcı politikaya karşılıkları artırarak devam etmesi de TL’ye destek verdi. Özellikle Para Politikası Kurulu kararlarının ardından hızlanan TL değerlenmesi bugünkü fiyatlamalarla beraber kuru 1.5029’a kadar taşıdı. 200 günlük ortalamasını (1.5181) da kolayca kıran kurda gelinen düzey son 4 ayın en yüksek seviyesine işaret ediyor.
TL’nin güçlenmesinin bir diğer nedeni ise kurun ikinci para birimi olan Dolar’ın güçsüz kalması. Global piyasalarda faiz artış rüzgarı eserken ve sıkılaştırma politikaları gündemdeyken FED’in henüz bundan sakınıyor olması Dolar’ı baskı altında tutuyor. Haziran ayında ikinci parasal genişlemeyi bitirmesi beklenen bankanın faiz artışına gidebileceği tarih ise bir miktar daha uzak görünüyor.
EURO / TL İSE DAHA AĞIR HAREKET EDİYOR
Dolara karşı kuvvetlenmeye devam eden ve 1.4404 seviyesini de aşan Euro’da ise ilk faiz artışı da geldi. Politika faizi % 1.00’den % 1.25’e yükseltildi. Bundan sonra da faiz artışları olabileceği sinyalini veren başkan Trichet’in çağrısı para birimini yukarı çekmeye devam ediyor. Son güçlenme turunda momentum yakalayan Türk Lirası ise Mart 7’de gördüğü ve senenin en düşük seviyesi olan 2.2499’dan toparlanmaya çalışıyor. 2.1535 ile 18 Şubat’tan bu yana en yüksek noktayı test eden kurda 50 günlük ortalamanın kırılması TL boğalarına moral veriyor.
MERKEZ BANKALARI BELİRLEYİCİ OLACAK
Son çeyrekte ABD % 2.8 büyürken, Avrupa Bölgesi’nde büyüme % 2’yi buldu. Türkiye son çeyrek büyümesi ise % 9.2 olarak gerçekleşti. ABD’de yıllık TÜFE % 2.1, Avrupa Birliği’nde % 2.6, Türkiye’de ise son okuma % 3.99 düzeyinde gerçekleşti. TCMB’nin belirlediği politika faiz oranı % 6.25 iken aynı oran ABD’de % 0.25, Avrupa Birliği’nde ise % 1.25. Veriler ışığında, makro verilerin artık para politikalarının arkasında kaldığı görülüyor. Bundan sonra merkez bankası kararlarının ve belirleyecekleri para politikalarının çok daha belirleyici olacağı görülüyor. Özellikle FED’in politikasını değiştireceği yönündeki mesajları kurlar üstünde belirleyici olacak. Avrupa ve Türkiye Merkez Bankaları’nın enflasyon temalı açıklamaları da yakından takip ediliyor olacak.
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü