Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(A.A) - Ekonomik İşbirliği Ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, İspanya ile Portekiz'in durumlarını mukayese etmenin tamamen yanlış olduğunu bildirdi.

Gurria, Budapeşte ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, İspanya'nın sorunlarının Portekiz'inki ile aynı olmadığına işaret ederek, İspanya'nın bütçe açığı, işsizlik, emeklilik reformu ve bankacılık sistemi olmak üzere temel dört sorunu bulunduğunu ifade etti.

''Portekiz ile İspanya'nın durumunu kıyaslamak tamamen yanlış ve tümüyle haksızlık'' diyen Gurria, Euro Bölgesi'nin kırılgan ülkeleri olarak tanımlanan Portekiz, İrlanda, İtalya, Yunanistan ve İspanya'dan oluşan PIIGS ülkelerine ilişkin ''Niçin hepsi aynı kefeye konuyor? Yunanistan'ın durumu kendine özgüydü, İrlanda'daki olay farklıydı, potansiyel dış yardım almak konusunda İspanya, İtalya, İngiltere ve Portekiz'i hiç konuşmak zorunda kalmadık. İrlanda'dan sonra bu konuda yapılan tartışmaların durması gerekiyordu'' diye konuştu.

Yunanistan'ın tipik bir bütçe açığı sorunu bulunduğunu, İrlanda'nın ise bankacılık düzenlemelerine ilişkin ağır problemleri olduğunu ifade eden Gurria, bu iki ülkenin finansal dış yardım almasının kaçınılmaz olduğunu, ancak tüm bunların Portekiz'deki durumla hiç alakası olmadığını savundu.

Gurria, Portekiz'de bütçesel sorunlara iç politik çekişmeler eklenmeseydi finansal dış yardımdan kaçınılabileceğini savunarak, ''Şunu söylememiz gereken zamandayız: Tamam, her şeyi denedik, doğru kararlar aldık... Ancak çok zor beğenebilen piyasaya yenilmek için bir neden yok. Başka çözüm yolları var, bunlar kesinlikle daha yerinde. Bu nedenle Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankasından (ECB) yardım istiyoruz'' dedi.

Portekiz'in likidite problemlerinin ödeme güçlüğüne dönüştüğünü ifade eden Gurria, Avrupa'da borç krizi olmadığını, bazı ülkelerin likidite sorunları bulunduğunu vurguladı.

Gurria, Portekiz'e sorunlarını çözmesi için yeterince zaman verilmediğine de işaret ederek, hedeflenenin kısa vadeli likidite sorununu aşmak olması gerektiğini belirtti. Gurria, Portekiz'in özellikle nisan ve haziran aylarında yüklü ödemeleri olduğunu hatırlattı.