Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik toparlanmaya dair iyimserlik ve zayıf dolar karşısında emtia fiyatları pamuk ve gümüş öncülüğünde yedinci günde de yükselerek iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Altın ve kalay fiyatları da rekor kırdı.

S&P'nin emtia fiyatlarını izleyen GSCI endeksi 753.89 puan olarak 4 Ağustos 2008'den bu yana zirveye çıktı. Endeks Londra'da saat 10:45 itibariyle yüzde 1.1 yüksekte, 753.54 seviyesindeydi. Spot gümüşün onsu, 40.235 doları görürken pamuk fiyatları ise 2.124 dolar/lb'ye ulaştı.

Frankfurt'taki Commerzbank AG'de emtia araştırmaları yöneticisi olan Eugen Weinberg, "Yüksek endüstriyel talep, ekonomiye dair iyimserlik ve zayıf ABD doları emtia fiyatlarını desteklemeye devam ediyor" dedi.

Dünya Bankası 23 Mart'ta yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük bakır tüketicisi olan Çin'in önümüzdeki 20 sene boyunca sene başına yüzde 8 büyüyebileceğini söyledi. Öte yandan araştırma şirketi GMSF, dün yaptığı açıklamada sanayi sektöründe kullanılan gümüşün bu yıl rekor seviyeye çıkabileceğini belirtti. Fed, 600 milyar dolarlık tahvil alımını sürdürürken, İngiltere Merkez Bankası ise dün tahvil alım programının miktarını değiştirmedi.

Ham petrolden soya fasulyesine kadar ham maddeler yükselirken kurşun ve alüminyum fiyatları 2008'den beri en yüksek seviyelere ulaştı. Mısır ise dün Chicago'daki işlemlerde 33 ayın zirvesine yükseldi.