IMF büyüme beklentisini indirdi, piyasalar satışa geçti
Dün akşam saatlerinde açıklanan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Global Büyüme Raporu risk iştahına darbe vurdu
Güne olumlu bir tonda başlayan ABD hisse senedi piyasaları, günün devamında sınırlı olan kazanımlarını koruyamadılar. Dow Jones’in % 0.01 yükselerek kapandığı günde S and P ve Nasdaq endekslerinde satış yaşandı. Defansif olarak görülen sağlık sektörü hisseleri günü yükselişle kapatırken, metal endeksindeki hisseler günü göreceli olarak daha derin düşüşlerle tamamladılar. Kapanış sonrası gelen Alcoa karı ise Bloomberg beklentilerini karşılayamadı. Satışlar tarafında istenilen hacme ulaşamayan şirket hisseleri kapanış sonrası işlemlerde % 3 değer yitirdi. Diğer yandan FED Başkanları'ndan Yellen ise ekstra önlemleri çekmek için erken olduğunu savunuyor. Oyuncular ise FED’in ekonomiyi fazla desteklediğini düşünmeye başladılar ve enflasyon beklentilerini güçlendirdiler. ABD 10 yıllık tahvil faizi ile enflasyona endeksli tahvilin faizi arasındaki fark son 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu da yatırımcıların artık enflasyonu bir tehdit olarak görmeye başladıklarını ve bu bonolara sahip olmak için daha fazla reel getiri talep ettiklerinin bir göstergesi. Dolar Endeksi sabah saatlerinde 75.131 iken ABD 10 yıllık tahvil faizi güvenli liman arayan kısa vadeli oyuncular tarafından % 3.5563’e çekilmiş durumda.
ASYA’DA RADYASYON TEHDİT OLMAYA DEVAM EDİYOR
Japonya’da meydana gelen bir dizi depremden sonra reaktörlerde kısa bir süre durma meydana gelmesi ve artık zararın kontrol dışına çıkma ihtimali ile yetkililer alarm düzeyini artırdılar. Çernobil felaketindeki seviyeye çıkan uyarı düzeyi, herkesi tedirgin etmeye başladı. Sızıntıın Çernobil’in onda biri olduğu da gelen bilgiler arasında. Diğer yandan IMF’in deprem sonrası Japonya görünümünü aşağı revize etmesi ve Yen’deki değer kazanımları hisseleri de aşağı çekiyor. Yen, Dolar’a karşı % 0.85 yükselerek 83.88 seviyesine yükseldi. Nikkei 225 Endeksi % 1.85 aşağıda ve Asya’nın da geri kalanında sert düşüşler görülüyor. Büyüme tahminlerinin yüksek petrol fiyatları sebebiyle aşağı çekilmesi ve devamında emtialara gelen satışlar Asya borsalarını aşağı çekiyor.
Güney Kore’de faizler % 3’te sabit bırakılırken Kore Wonu da en çok düşen Asya para birimleri arasında yerini aldı, kur % 0.80 düşüş gösteriyor. Avustralya, Kanada gibi emtia ihracatçısı ülke para birimleri de aşağıdalar. Sırasıyla % 0.44 ve % 0.67 düşen para birimlerine deprem sonrası toparlanmaya çalışan diğer bir ülke olan Yeni Zelanda’nın para birimi eşlik ediyor. Yeni Zelanda Doları % 0.16 düşüş gösteriyor.
EMTİALARDA DÜŞÜŞLER VAR, ALTIN REKORDAN GERİLEDİ
IMF raporuna eşlik eden Goldman Sachs analistleri bir emtia sepeti üstüne verdikleri kar alım tavsiyeleri ile düşüşte rol oynadılar. Japonya’dan gelen haber akışı sonrasında olası talep düşeceği beklentileri ile gerileyen emtialarda 30 ayın zirvesinden gevşeyen ham petrol ve rekordan gerileyen altın fiyatları göze çarpıyor. 1.456 Dolar / Ons seviyesinden işlem gören spot altın % 0.45 aşağıda, son 31 yılın zirvesinden gevşeyen gümüş is eons başına 40.1625 Dolar düzeyinde ve % 0.22 aşağıda. Ham petrolün varil başına fiyatı 108.35 Dolar’a gevşerken Brent tipi ham petrol ise 122.61 Dolar’dan alıcı buluyor. Buğday, şeker ve mısır gibi emtialarda da satışlar görülüyor.
İÇERİDE BONO İHALESİ, RİSK İŞTAHI İZLENECEK
Dünkü 3 senelik ihracın ardından bugün yeni gösterge tahvilin ihracı izlenecek. Bu hafta devreye girecek olan zorunlu karşılıklar öncesinde piyasada oluşan TL sıkışıklığının ardından ihaleye gelecek olan talep merak ediliyor. Gösterge tahvildeki % 8.82 bileşik kapanış seviyesi de hacimsiz yukarı harekete işaret etmiş oldu.
Risk iştahındaki geri dönüş ve Dolar’daki sınırlı değerlenme sabah saatlerinde Dolar / TL’yi 1.52’nin üstünde atmış durumda. Euro / TL 2.1905, Sepet Kur ise 1.8560 düzeyinde.
İMKB 100’de kapanış % 0.15 artışla 68.194 seviyesinden olmuştu. Banka kredi hacmine ilişkin gelen veriler yavaşlamanın hala istenilen düzeyde olmadığına işaret etti. Bankanın önümüzdeki günlerde bu veriyi daha da yakından takip edeceği anlaşılıyor. Dün, günü % 0.23 düşüşle tamamlayan bankacılık hisselerinin bugünkü performansı da yine yakından takip edilecek.
Günün öne çıkan gelişmeleri ise şu şekilde:
- Almanya’da Mart ayı TÜFE – 09:00
- Almanya ZEW Endeksi – 12:00
- ABD Şubat ayı Dış Ticaret Dengesi – 15:30
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü