Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İlk olarak 1 Aralık'ta yatırımcılara almaları tavsiye edilen ham madde sepeti, o zamandan bu yana yüzde 25 değer kazandı. Goldman Sachs Group'un analist ekibinin hazırladığı rapora göre, ham madde sepetindeki artışta petrolün yüzde 40, akırın yüzde 20, soya fasülyelerinin yüzde 10, pamuğun yüzde ve platinin yüzde 10 ağırlığı oldu.

Ham petrol, pamuk, bakır ve platinden oluşan ve CCCP olarak adlandırılan sepet, 12 aylık göstergelerde hâlâ yukarı yönlü bir potansiyele sahip. Ancak analistler, risklerin kazançlardan daha fazla olmaya başladığına dikkat çekerek, bu sepet için long pozisyonda kalmanın doğru bir tercih olmayacağını söyledi.

24 adet ham maddeyi içeren emtia endeksi S&P GSCI bu yıl yüzde 19 değerlenerek, enflasyonist baskıların artmasında etkili oldu. Enflasyon endişesi duyan birçok ülkede merkez bankaları faiz artırdı. Diğer yandan petrol fiyatlarındaki yüzde 20 ve bakır fiyatlarındaki yüzde 41 oranındaki artış, bazı şirketlerin maliyetlerine de yansıyarak, kârları aşağı çekti.

Goldman'ın analistleri, yüksek enerji maliyetlerinin kısa vadede bakır ve platin için bir tür "pruva rüzgarı" olduğunu belirterek, Japonya'daki depremin ardından oluşan arz kesintisinin de bakır ve platin için risk teşkil ettiğini söyledi.