Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Kurul üyesi Juergen Stark, Banka'nın faiz oranlarını uygun bir hızda artıracağını ve acil tedbirleri uygun hızda geri çekeceğini kaydetti.

Stark, bugün Hong Kong'da yaptığı açıklamada, "Avrupa Merkez Bankası politika faizlerini ve likidite sağlamayı, fiyat istikrarına risk oluşturmayacak ve düzenli ve işlevsel para politikası dönüşümünü devam ettirmeye uygun bir hızda ve ölçüde ayarlayacak" dedi ve "Standard olmayan tedbirlerden çıkışla birlikte, bu tedbirlerden çıkışlar ve çok düşük faiz oranlarından çıkış arasında önceden belirlenmiş adımlar yok" şeklinde görüş bilidridi.

Stark'ın bu yorumları, Başkan Jean-Claude Trichet'nin geçen haftaki faiz artışının bir serinin başlangıcı olmadığını söylemesine karşın, Avrupa Merkez Bankası'nın kademeli bir sıkılaştırma dönemi başlattığını işaret ediyor. Merkez Bankası yetkilileri, Almanya gibi borçlanma maliyetlerinin artırılmasına ihtiyaç duyan hızlı büyüyen ülkelerler ile borçlanma faizinin artmasından zarar görecek zor durumdaki ülkeler arasında denge sağlamaya çalışıyor.

Avrupa Merkez Bankası, 7 Nisan'da, üç yıllık aradan sonra ilk kez faiz artırımına gitti ve politika faizini rekor düşük seviye olan yüzde 1'den yüzde 1.25'e yükseltti. Banka ayrıca, bankalara sınırsız likidite sağlama ve borç rkizindeki ülkelerinin tahvillerini satın alma uygulamalarını devam ettirdi.