Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, Japonya'nın nükleer krizde şiddet sınırını en yüksek seviyeye yükseltmesi ve Alcoa Inc.'nin satışlarının beklenenden kötü çıkmasının ardından güne aşağıda başladı. Bu satışlar sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Kasım ayında bu yanaki en uzun süreli düşüş dönemini genişletmeye hazırlanıyor.

Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc., Japonya'da radyasyon alarmının 1986'daki Çernobil felaketiyle eşit düzeye çıkarılmasının ardından yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşabileceği spekülasyonlarına bağlı olarak bakır fiyatlarında görülen düşüş sonrası yüzde 2 değer kaybetti. ABD'nin en büyük aluminyum üreticisi Alcoa, karının zayıf dolar ve yüksek enerji ve ham madde maliyetleri nedeniyle düşmesinden dolayı yüzde 5.6 değer kaybetti. Ford Motor Co., Japonya'daki depremden sonra Asya'da bazı araçların üretimini muhtemelen durduracağını ya da geçici olarak üretimlerine ara vereceğini duyurmasının ardından yüzde 2 düştü.

S&P 500 Endeksi, New York saati ile 09:32'de, yüzde 0.7 düşerek 1,315.37 puana indi. Gösterge endeks, dört gün üst üste düşüş gerçekleştirdi. Dow Jones Endeksi ise, 85.82 puan ya da yüzde 0.7 gerileyerek 12,295.29 puana indi.

Cincinnati'de Huntington Asset Advisor'tan Madelynn Matlock, "Yatırımcılar riskin bir kısmını masadan kaldırıyor" dedi ve "Ne zaman radyasyon kelimesinden bahsedilse, insanlar korkuyor. Japonya'daki kazanın, gördüğümüz en ciddi nükleer kazalardan biri olmadığı konusunda bir illüzyon olduğunu düşünmüyorum. Buna ek olarak, bilanço dönemi başladı. Alcoa yatırımcılarda hayalkırıklığı yarattı. Biz tüm şirketlerin tahminlerden biraz daha iyi rakamlar açıklamasını bekliyoruz. Bu nedenle, eğer bir şirket tahminlerden kötü sonuç açıklarsa, bu çifte hayalkırıklığı yaratır" şeklinde görüş bildirdi.