Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo Electric Power Co.'nun depremin Fukuşima Dai Ichi nükleer santralinde açtığı hasarın Çernobil'den daha yüksek radrasyona sebep olabileceğini açıklaması ve Alcoa'nın satışlarının analistlerin tahminlerini ıskalamasının ardından Avrupa hisse senetleri 4 haftanın en büyük düşüşünü gösterdi.

Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd; metal fiyatlarının düşmesi ile metal hisselerindeki düşüşe öncülük etti. Avrupa petrol şirketlerinin 11 ayın en düşüğüne gerilemesi ile Royal Dutch Shell Plc ve BP Plc hisseleri de düşüş kaydetti. Delta Lloyd NV hisseleri de yüzde 7.6 gerileyerek 2009'daki halka arzından beri en büyük kaybını gerçekleştirmiş oldu. UBS AG'nin Game
Group Plc'nin notunu düşürmesinin ardından şirketin hisseleri yüzde 8.3 sert düşüş yaşadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.6 değer kaybıyla Londra'da 276.45 seviyesinden kapandı. Endeks; Japonya'da 11 marttaki deprem ve tsunami afetinin ardından dün gerçekleşen 6.6 şiddetindeki depremin yarattığı endişe ile dün de gerileme kaydetmişti. Tsunami ile birlikte gelen nükleer felaketin ekonomik bilançosunun getireceği yük henüz tam olarak kestirilemezken 27 bin 500 afet mağduru ise hala ölü ya da aranıyor.

Yunanistan hariç batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinin tamamı günü ekside kapadı. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 1.4 değer kaybederken Fransa'nın CAC 40 Endeksi ise yüzde 1.6 düşüş gösterdi. Almanya'nın DAX Endeksi ise yüzde 1.4 geriledi.