Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İrlanda'daki bankalara uygulanan stres testlerinin sonucu çok iyimser olmasa da, yatırımcıların karamsar tahminlerinden daha iyi geldi. Ardından 31 Mart'ta Portekiz'in AB'den yardım istemesiyle, birçok yatırımcı rahat bir nefes aldı. Portekiz'in başvurusu yalnızca Portekiz'e ilişkin endişeleri değil, krizin İspanya ve İtalya'ya sıçrayacağı endişelerini de gevşetti. Tüm bu gelişmeler, Avrupa'daki bankalarına olan güveni artırıyor.

Nisan ayının başından bu yana Avrupalı bankaların hisselerinde ralli yaşanıyor. Diğer yandan geçtiğimiz hafta Avrupa genelinde bankaların gerçekleştirdiği tahvil ihraçları da haftaya damgasını vurdu. Avrupa'daki yalnızca büyük değil, orta ölçekli bankaların da tahvil ihracı yaptığı dikkat çekti.

Aynı zamanda sigorta primi olarak da bilinen CDS'ler, Euro Bölgesi'nin sorunlu ülkelerinde düşmeye başladı. Bu arada Almanya'da da finansal kriz esnasında kurtarılan Commerzbank gibi bankalar da sermaye artışına gideceklerini açıkladı. İspanya ise bankacılık sektöründeki problemlerin kaynağı olarak görülen tasarruf bankalarının sermayelerini yeniden yapılandırmak üzere çalışıyor.

Avrupa'daki bankalardan gelen olumlu haberler yatırımcıları sevindirirken, analistleri bir miktar endişelendiriyor.

Analistler, her şeyin bu kadar hızlı yoluna giriyor gibi görünmesinden ötürü endişelerini ifade ederek, ani bir şokun tüm bu görünümü bozabileceğini söylüyor.