Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası para fonu IMF, konuya ilişkin raporunda, ABD'de gelecek iki yıl içerisinde zorlu ayarlamalara gidilmesinden ziyade açığın hemen şimdi daraltılması gerektiği belirtildi.

Raporda, açığı daraltmak için hızlı hareket etmek yerine eylemleri geciktirmenin mali açıdan maliyetli olacağı, artan faizlerle açığın daha da artacağına yer verildi.

ABD’de bütçe açığının GSYH’nın yüzde 10.8’ine ulaşacağının tahmin edildiği IMF raporunda, ABD'nin bu yıl gelişmiş ülkeler arasında en yüksek bütçe açığı açıklayacak ülke olacağına dikkat çekildi.

IMF, ABD'nin bütçe açığına ilişkin stratejilerini de eleştirerek, ülkenin artan kamu borçlarında istikrarı sağlamak üzere inandırıcı bir stratejisinin de bulunmadığını söyledi.

En büyük paydaşı olan ABD'ye sert çıkışlarda bulunan IMF, G-20 ülkelerinin 2010'da aldığı kararları uygulayabilmesi için ABD'nin 2013'e kadar bütçe açığını yarıya indirmesi gerektiğini belirtti.

IMF, ABD'nin ciddi bir kemer sıkma politikasına ihtiyacı olduğunu savundu.

Fonun mali işlerden sorumlu yöneticilerinden Carlo Cottarelli, bunun ciddi sonuçlar doğurabilecek bir sorun olduğuna dikkat çekerek, yalnızca ABD değil, dünya geneline yansıyacak problemlerin ortaya çıkabileceği konusunda uyardı. Cottarelli, ABD'yi acilen mali düzenlemeler yapmaya çağırdı.

ABD, şu anda kadar öngörülen vergi artırım kararlarının yarısından azını uygulamaya koydu. Dünyanın en büyük ekonomisi, bütçe tasarrufu için de 38 milyar dolarlık kesintiye gitme kararı aldı. Ancak IMF bunu yeterli bulmuyor.

IMF, orta vadeli bütçe açıklarını önleme kapasitesi bulunan daha büyük kesintilerin yapılması gerektiğini savunuyor.