Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Koalisyon güçlerinin ardından NATO'nun harekatlarıyla bir miktar rahatlayan Libyalı muhalifler, Kaddafi yönetiminin elindeki bazı petrol tesislerini ele geçirmişti. Şimdi isyancılar bu tesislerden petrol ihracatına başlıyor.

Kaddafi karşıtlarının yurtdışına petrol satışında yardımcı olan ve pazarlayan ülke ise diğer bir Arap ülkesi, Katar olacak.

Katar, Libya'da muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden elde edilen petrolü sattığını ve gemiyle muhalefetin kalesi Bingazi'ye yakıt sevkiyatı yaptığını doğruladı.

Körfez ülkesi Katar, Bingazi'ye benzin, mazot ve likit petrol gazı  dahil 4 kez yakıt sevkiyatı yaptığını, ayrıca Libya'nın Tobruk kentinden geçen hafta yüklenen bir milyon varil petrolü pazarladığını açıkladı.

Katar'ın Libyalı muhaliflerle petrol satışı anlaşması olduğuna inanılıyordu; ancak Katar, petrol satışında oynadığı rolü daha önce doğrulamamıştı.

ABD de Libya ham petrolünün, Muammer Kaddafi'ye karşı savaşan muhalif güçler adına katar tarafından pazarlanmasını desteklediğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, petrol satışına yetki verilmesi konusunda Libya temas grubu adına konuşamayacağını; ancak Libya muhalefetinin faaliyette bulunmak için para kaynağına ihtiyacı olduğunu ifade ederek, ''biz kesinlikle bu çabaları destekliyoruz'' dedi.