Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu , deprem ve tsunamide zarar gören Fukuşima santralindeki nükleer sızıntıyla ilgili tehlike derecesini ''geçici olarak'' en üst seviyeye çıkardı; ancak Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu'ndan Fukuşima'nın Çernobil'le eşdeğer olmadığı açıklaması geldi.

Kurum, Japonya'nın Fukuşima nükleer santralindeki kazanın tehlike derecesini, uluslararası ölçekte en üst düzey olan 7'ye çıkarmasının, aynı seviyedeki Çernobil nükleer santrali felaketiyle benzerliği olduğu anlamına gelmediğini belirtti.

Atom Enerjisi Kurumu yetkilisi Dennis Flory, Fukuşima ile Çernobil'in ''tamamen farklı'' kazalar olduğunu ifade ederek, Çernobil'in yaydığı radyasyon miktarının ''oldukça daha fazla'' olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü de Fukuşima'daki nükleer kazanın derecesinin artırılmasından sonra kamu sağlığına tehditte bir artış olmadığını açıkladı.

Açıklamada ''şu anda, nükleer tesisinin çevresindeki 30 kilometrelik tahliye bölgesi dışında çok az kamu sağlığı riski bulunduğu'' ifade edildi.

Dün, Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu, felaket ve risk düzeyini, 1986 yılındaki Çernobil felaketiyle aynı seviye olan 7'ye yükseltmişti.

Kurum, felaket düzeyini en üst seviyeye çıkarma konusundaki nihai kararın uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından daha sonra verilebileceğini de belirtmişti.

Japon kurumun riskin artıtığına ilişkin açıklama ise tedirginlik yaratmıştı.