Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon hisseleri, Nomura Holdings Inc.'in hisselere gerekenden fazla satış geldiği açıklamasında bulunması ve Fukuşima'daki nükleer kazanın maliyetinin başka şirketlerle paylaşılabileceğinin söylenmesi üzerine Tokyo Electric Power hisselerinin değerlenmesinin ardından otomobil üreticilerinin öncülüğünde artış kaydetti.

Japonya'nın en büyük 2 ve 3. otomobil üreticileri Honda ve Nissan yüzde 2.2'nin üzerinde yükseldi. Tokyo Electric ise yüzde 12 değer kazandı. Renesas Electronics Corp., şirketin 11 Mart'ta üretimi durduğu fabrikalardan birini yeniden açacağını açıklamasının ardından yüzde 8.9 oranında prim yaptı. Japonya'nın 1 numaralu petrol keşifçisi Inpex Corp. ve emtia şirketi Mitsubishi Corp. bakır ve metal fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle düştü.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 kazançla 9,576.11 puana yükselirken Topix endeksi de aynı oranda artış kaydetti ve 839.87 puandan işlem gördü. Nikkei Endeksi gün içinde yüzde 0.4 değer kaybetmişti. Topix'in ise 11 Mart'tan düne kadar kaydettiği zararı yüzde 9.1'e ulaştı.

Kazançlarda toparlanma olması gerektiğini ancak bunun ne kadar kalıcı olabileceğinin belirsiz olduğunu söyleyen Daiwa Asset Management'ın üst düzey stratejistlerinden Yoshinori Nagano, "bazı şirketler yeniden üretime başlayacaklarını söylerken, diğerleri üretimi durduruyor. Durum oldukça karışık ve değişlen. Bu sebeple herhangi bir yorum yapmak için çok erken" dedi.