Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Haitong Securities Co. ve Central China Securities Co., piyasadaki beklentileri işaret ederek, Çin hükümetinin bu hafta enflasyonun geçen ay yüzde 5'in üzerine çıktığını açıklayabileceğini kaydetti.

Şanghay'da Central China Securities'den stratejist Li Jun, "Yatırımcılar Mart enflasyonunun yüzde 5.3 çıkacağı spekülasyonunda bulunuyor ve bu durum, hükümetin sıkılaştırmaya yönelik adımlarını meşrulaştıracak" dedi.

Çin'de İstatistik Bürosu, Mart ayı enflasyon raporunu 15 Nisan'da açıklayacak. Ekonomistler, enflasyonun yüzde 5.2 ile Temmuz 2008'den bu yana en yüksek seviyede çıkmasını bekliyor. Bazı gayrımenkul ve banka hisse senetleri, Çin Merkez Bankası'nın bu hafta içinde zorunlu karşılık oranlarını artırabileceği beklentilerine bağlı olarak değer kaybetti.

Çin'in piyasa değeri açısından en büyük üçüncü aracı kuruluşu Haitong'dan analist Zhang Qi, "Mart ayı enflasyonu büyük ihtimalle yüzde 5'in üzerinde çıkacak ve hükümetin enflasyonla mücadelenin gündemin en üst sırasında olduğunu kaydetmesinin ardından, para politikasını sıkılaştırmada rahatlama olmaz" dedi.

Economic Information Daily'de bugün kaynağı belirtilmeden çıkan bir habere göre, Çin zorunlu karşılık oranlarını 15 Nisan ya da 22 Nisan'da 50 baz puan artırabilir. Büyük bankalara uygulanan mevcut seviye hali hazırda yüzde 20.

Credit Agricole CIB ekonomisti Dariusz Kowalczyk, "Cuma günü faiz artırımı olabileceği söylentileri sıklaşırken, bunun gerekçelendirilmesi için temel sağlam" dedi ve "Son faiz artırımından bu yana dört hafta geçti ve likidite hala bol" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırım şirketi Shanghai River Fund'ın genel müdürü Zhang Ling, "Ocak ve Şubat aylarında % 4.9'a düştükten sonra, enflasyon Mart ayında yüzde 5.5'e kadar çıkabilir" dedi ve "Enflasyonun Mart ayında yüzde 5.3 ile yüzde 5.5 arasında çıkabileceğini duydum" şeklinde görüş bildirdi.

Çin hükümetinin 2011 yılı için enflasyon hedefi yüzde 4.