Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamanın emtia taleplerini aşağı çekeceğine ve Çin'in enflasyonu kontrol altına almak üzere daha fazla sıkılaştırmaya gideceğine ilişkin endişe Çin hisselerine olumsuz yansıdı. Çin'deki hisseler değer kaybederek, gösterge endeksinin düşüşünü üçüncü gününe de taşımış oldu.

Ekonomic Information gazetesinin Çin'in bu hafta munzam karşılık oranlarını artırabileceğini yazmasının ardından Industrial & Commercial Bank of China Ltd. bankalardaki değer kaybına öncülük etti. Kömür üreticileri China Shenhua Energy Co. ve Jiangxi Copper Co. petrol fiyatlarının 2 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve Japon hükümetinin ülkenin büyüme tahminini indirmesiyle yüzde 1.2'nin üzerinde düşüş kaydetti. China Vanke Co. ise China Daily gazetesinin inşaat şirketlerinin nakit sıkıntısı çekeceğine dair haberinin ardından bu ayın en düşük seviyesine geriledi.

Central China Securities'in stratejistlerinden Li Jun, enflasyonun Mart ayında hızlanmasının hükümete daha fazla sıkılaştırma yapmasına destek verir dedi. Li Jun, bu yıl Çin hisselerinde yaşanan kazançların da hızını kaybedeceğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 3,014.15 puana gerilerken, CSI 300 de yüzde 0.1 düşüşle 3,326.09 puandan işlem gördü.

Şanghay Endeksi bu yıl yüzde 7.3 oranında prim yaparken, Asya Borsaları arasında en iyi performansa sahip oldu. Endeksteki yükselişte, Çin'in parasal sıkılaştırmalara karşı dirençli olacağına ilişkin iyimserlik ve şirket kazançları etkili  oldu. Çin Merkez Bankası, 2010'un başından bu yana munzam karşılık oranlarını 9 kez artırdı.

Çin2in en büyük halka açık bankası ICBC yüzde 0.9 değer kaybederek 4.57 yuandan işlem gördü. Construction bank Corp. ise yüzde 0.2 zarar ederek 5.11 yuana geriledi.