Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

TOKYO (A.A) - 13.04.2011 - Japon otomobil üreticisi Toyota, 11 Mart'ta meydana gelen depremden sonra Japonya'dan parça tedarikinde sıkıntı yaşanması nedeniyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 5 Avrupa ülkesindeki fabrikalarında üretimi Nisan sonundan Mayıs başına 8 gün süreyle durduracağını bildirdi.

Toyota grubundan yapılan açıklamada, Japonya'nın doğusunda 11 Mart'ta meydana gelen depremin ardından parça tedarikindeki sıkıntı nedeniyle üretimin nisan sonundan mayıs başına bir süreliğine durdurulacağı ve sonra mayıs boyunca düşük ritmde seyredeceği belirtildi.

Üretimin durdurulacağı fabrikaların, Türkiye'deki Adapazarı, Fransa'daki Onnaing, İngiltere'deki Burnaston montaj fabrikaları ile Polonya'daki Jelcz-Laskowice ve İngiltere'deki Deeside motor üretim tesisleri olduğu kaydedildi.

Toyota'nın Japonya'da yurtdışındaki araç montaj tesisleri için parça üretimi fabrikalardaki hasar nedeniyle deprem ve tsunaminin ardından 10 gün süreyle durdurulmuştu.

Toyota, Avrupa fabrikalarındaki üretimin 21-22 Nisan, 25-29 Nisan ve 2 Mayıs tarihlerinde durdurulacağını bildirdi.

Toyota Türkiye Otomotiv Sanayi A.Ş. Üst Yöneticisi Orhan Özer de, Toyota Avrupa'nın kararı doğrultusunda 21 Nisan - 2 Mayıs tarihleri arasında fabrikalarında üretim yapılmayacağını bildirdi.

Özer, yaptığı yazılı açıklamada, üretimde kullanılan parçaların büyük çoğunluğunun Türkiye ve Avrupa'dan tedarik edildiğini belirterek, Japonya'dan temin ettikleri kısıtlı sayıda da olsa bazı parçalarda tedarik açığı yaşandığını bildirdi.

Parça tedarik sürecinin şirketleri ve Toyota Avrupa tarafından hassasiyetle takip edilmeye devam edileceğini kaydeden Özer, şunları ifade etti:

''Toyota Avrupa'nın kararı doğrultusunda 21 Nisan ve 2 Mayıs tarih aralığında fabrikamızda üretim yapılmayacaktır. Durumun normale dönmesi amacıyla, öncelikle Japonya'daki parça tedarik zincirinin mümkün olan en kısa zamanda düzenli olarak çalışmaya başlaması için gereken çalışmalar yapılmaktadır. Bu dönem sonrasında gerek Toyota Türkiye, gerekse Avrupa'da diğer fabrikalarımızın bütün gayretleriyle çalışarak yıl başında planladıkları üretim rakamlarını gerçekleştireceklerine inanıyorum. Toyota Japonya'daki fabrikalarında 18 Nisan tarihi itibarıyla yüzde 50 kapasiteyle üretime başlayacaktır. Verso ve Auris modellerini Sakarya'daki fabrikasında üreten Toyota Türkiye'nin 2011 yıl sonu üretim hedefi 95 bin adettir.''

11 Mart'ta Japonya'da gerçekleşen deprem ve tsunaminin ardından ortaya çıkan parça tedarik problemleri nedeniyle Toyota, Avrupa'da bulunan İngiltere, Fransa, Polonya ve Türkiye olmak üzere 5 üretim merkezinde nisan ayı sonu ve mayıs ayı başı itibarıyla üretim yapmama kararı almıştı.