Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nomura Holdings Inc.'in hisselerdeki satışın gereğinden fazla olduğunu söylemesinin ardından Japon araba üreticilerinin artış kaydetmesi ve petrol ile metal fiyatlarındaki düşüş, Asya hisselerini yukarı çekti.

Japonya'nın en büyük 2. otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 3.4 artış kaydetti. Dünyanın en büyük fotoğraf makinaları üreticisi Canon Inc. ise teknoloji şirketlerindeki yükselişe öncülük ederek yüzde 2.4 oranında prim yaptı. Canon Inc.'in değerlenmesinde Deutsche Bank AG'nin bankanın yatırım notunu yükseltmesi etkili oldu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 kazançla 135.52 puana ulaştı. Endeks bugün gün içinde defalarca kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi.

Pengana Capital Ltd.'in yöneticilerinden Tim Schroeders, bazı Japon hisselerinin gerekenden fazla satıldığını ancak deprem felaketinin etkilerinin hâlen daha nicel anlamda belirlenmediğini belirtti. Schroeders, enerji fiyatlarının risk duyarlılığından fazla etkilendiğine dikkat çekerek, şu anda enerji fiyatlarının düzeltme yaşadığını belirtti. Schroeders, enerji fiyatlarındaki yükselişin sürmesi hâlinde bunun büyüme rakamlarına olumsuz yansıyacağını savundu.

Endeks, 11 Mart'ta meydana gelen depremin ardından kapatılan Japon fabrikalarının yeniden üretime başlaması ve ABD'den gelen olumlu veriler sayesinde 3 haftadır yüksekten seyrediyor.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1; Avustralya'daki S&p/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3; Yeni Zelanda NZX 50 Endeksi yüzde 0.2 ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.4 değerlendi.

Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 yükselirken, Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 ve Tayvan'ın Taiex Endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Standard & Poor's 500 vadeliler endeksi de yüzde 0.4 artış kaydetti. Endeks dün Japonya'nın Fukuşima'daki nükleer krizin derecesini yükseltmesi ve ABD'nin en büyük aliminyum şirketi Alcoa'nın satışlarının beklentileri tutturamaması üzerine yüzde 0.8 düşmüştü.