Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün, petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve Japonya’dan gelen deprem sonrası sızıntı haberleri moralleri bozmuştu. Alcoa karının da kar sezonun kötü bir başlangıç yapacağına işaret etmesi ABD tarafından moralleri bozmuştu. Alcoa % 6 düşerken, S&P 500 Endeksi günü % 0.78 düşerek tamamladı, Dow Jones Sanayi Endeksi ise % 0.95 aşağıdan kapattı. Gaz ve petrol şirketlerinin hisselerinde sert satışlar gözlenirken, madencilik ve metal hisseleri onlara eşlik etti. Tüketici hizmeti sunan şirketler ise bugün gelecek perakende satışlar verisinin moral vereceği spekülasyonu ile satın alındı. Satışların sertleşmesi üzerine yatırımcılar güvenli liman arayışına girdiler ve ABD 10 yıllık tahvilleri ilk durak oldu, sabah saatlerinde tahvilin bileşik faizi % 3.5167 düzeyinde. Dolar Endeksi ise bugün açıklanacak FED’in Bej Kitabı öncesinde 75 noktasının hala altında.

EMTİALARDA SERT SATIŞLAR SONRASI TEPKİ ARAYIŞI VAR

Petrol piyasasına gelen satışı, Goldman Sachs’tan gelen kısa vadeli sat tavsiyesi de tetikledi. Asya seansında global toparlanmanın devam ettiği ve düşüşün fazla olduğu beklentisi ile bu piyasaya ilgi var. ABD tipi ham petrolün varil başına fiyatı 106.68 Dolar iken Brent tipi petrolün fiyatı ise 121.78 Dolar düzeyinde. Altın ise gelen haber akışına tepkisiz kalınca ons başına fiyatı 1.457 Dolar’da kaldı, hemen teslim gümüşün fiyatı ise ons başına 40.38 Dolar seviyesinde. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Endeksi dün % 2.6 düşerek Mart 15’ten bu yana en sert düşüşünü kaydetmiş oldu. 3 ay vadeli bakırın fiyatı ise dünkü % 2.3’lük düşüşün ardından metrik ton başına 9.655 Dolar’a yükseldi ve % 0.3 primli.

ASYA’DA BorsaLAR ARTIYA DÖNDÜ

Güne negatif tonda başlayan Asya borsaları günün devamında global toparlanmanın devam edeceği beklentisi ile toparlandı. Dolar’a karşı değer kaybeden Yen’in aldığı son değer 84.23 olurken bu fiyatlama Japonya’nın ihracat hisselerine destek verdi. Otomotiv hisselerinin de ucuz kaldığına dair rapor yazan Nomura’nın tavsiyesi üzerine gelen alımlarla artıya geçen Nikkei 225 Endeksi % 0.95 artıya geçti. Çin’de ise Cuma günü gelecek verilerin öncesinde reallizasyonlar hakim, Şanghay Bileşik Endeksi % 0.20 ekside. Asya’yı olumlu etkileyen haberlerden bir tanesi de, Japonya’daki santralde oluşan sızıntının korkulan kadar kuvvetli olmadığı.

AVRUPA’DA TEPKİ ARAYIŞI VAR, VERİLER TAKİP EDİLECEK 

ABD’deki olumsuz kapanışın bir kısmını fiyatlayan Avrupa borsalarında günün devamında gelecek olan JP Morgan bilançosu (14:00), Avrupa Bölgesi Sanayi Üretimi (12:00) ve ABD’deki Perakende Satışlar (15:30) takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası üyesi Stark’ın yorumlarının da yardımıyla 1.4380’den toparlanan Euro / Dolar paritesinde gelinen seviye 1.4485.

İÇ PİYASADA VERİ YOK, RİSK İŞTAHI İZLENİYOR

Global piyasalarda yaşanan türbülanstan göreceli olarak çok az etkilenen iç piyasada İMKB 100 Endeksi günü 68.006 puandan tamamladı. Hazine ihalesi sonrasında gelen alımlarla % 8.69 bileşiğe kadar inen yeni gösterge tahvilin bileşik faizi piyasaya moral verdi. Dolar / TL’de ise sabah saatlerinde 1.52’li seviyeler test ediliyor. Sepet Kur 1.8600 seviyesinde iken Euro / TL ise 2.2005’ten işlem görüyor. Yeni Merkez Bankası Başkanı’nın kim olacağı beklenirken, gelecek hafta yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak kararlar da hayli önemli olacak.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü