Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

11 Mart'ta Japonya'da meydana gelen depremin küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı ve bunun da gelişen ülke varlıklarına talebi azaltacağına yönelik spekülasyon üzerine Asya paraları üçüncü gününde de değer kaybetti

Japonya'da bu sabah meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremin ardından Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1; MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 0.3 düştü. Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu, Fukuşima nükleer santralindeki krizin derecesini 1986'da Çernobil'deki krizle eşdeğer tutarak 7 seviyesine çıkardı.

Japonya'daki depremlerin sıklığı ve şiddeti sebebiyle risk duyarlılığının fazla olduğuna dikkat çeken Sidney'deki Westpac Banking Corp.'un stratejistlerinden Sean Callow, Asya paralarında görülen rallinin sona erdiğini söyledi.

Filipin pezosu, ABD doları karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 43.295'e geriledi. Endonezya Rupesi ve Malezya Ringgiti ise yüzde 0.2'şer kayıpla sırasıyla ABD doları karşısında 8,673 ve 3.0310'dan işlem gördü.

3 gündür düşüş kaydeden Filipin pezosu, 2 aydan bu yana en uzun süreli kayıbını gerçekleştiriyor.

Rupes ise Endonezya Merkez Bankası'nın referans faizini değiştirmeme kararının ardından zayıfladı. Denizaşırı yatırımcılar 12 Nisan'da sonlanan haftada aldıklarının 31 milyon dolar üzerinde Endonezya hissesi sattı.