Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeni, küresel hisse senetlerindeki yükselişler ve ABD'de perakende satışlar verisinin dokuzuncu ay üst üste yükseliş göstermesin yatırımcıları daha yüksek getirili varlıklara yöneltmesi sonrası, önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kaybetti.

Euro, bölgedeki sanayi üretiminin Şubat ayında beşinci ay üst üste yükselmesinin ardından, dolar karşısında son 15 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, yen karşısında da dün son bir haftanın en düşük seviyesine indikten sonra yükseldi. Euro Bölgesi'nda sanayi üretiminin artması, Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini yüksetmesi beklentilerini güçlendiriyor. İsveç Kronu, hükümetin ekonomik tahminlerini yükseltmesi sonrası, önemli para birimleri içinde en iyi performans gösteren para oldu.

Greenwich, Connecticut'ta Interactive Brokers Group'tan kıdemli piyasa analisti Andrew Wilkinson, "Büyüme para birimlerine geri dönüldi ve hisse senedi piyasaları Şubat zirvelerini test etme konusunda daha istekli" dedi ve "Dolar ise nerden batığınıza bağlı olarak hareket ediyor. Riskten kaçınmanın arttığı günlerde, yatırımcılar İsviçre frangı ve yeni tercih ediyor. Risk iştahı arttığında ise, diğer merkez bankalarının Fed'den önce faiz artıracağı beklentileri güçleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yen euro karşısında, New York saati ile 09:32'de, yüzde 0.6 değer kaybederek 121.68 seviyesine indi. Dün 120.99 seviyesinde seyreden parite, bir ara 120.16 seviyesine kadar gelerek, yenin 5 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesine neden oldu. Japon para birimi dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek, 83.58 seviyesinden 83.96 seviyesine geriledi. Euro dolar karşısında, dün 1.4520 dolar ile Ocak 2010'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra 1.4482 dolar seviyesine geldi.