Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AVRUPA’DA BorsaLAR ARTI, DOLAR DÜŞÜK     

Asya’ya gelen alım yönündeki tepkiyi geliştiren Avrupa hisse senetleri pozitif seyrini koruyor. Almanya Dax Endeksi % 1.15 yukarıdan işlem görürken, FTSE 100 Endeksi % 1.03 artış gösteriyor; geniş Avrupa senetlerini yansıtan Eurostoxx 600 Endeksi ise seansı % 0.90 artıda götürüyor. Sanayi hisseleri ve tüketici bazlı şirket hisselerinin başı çektiği günde göreceli olarak en az yükselen Avrupa sektörü ise Telekom. Euro ise Dolar’a karşı olan ivmelenmesini sürdürüyor, son geçen işlemin işaret ettiği seviye 1.4492; gün içinde paritenin 1.4523 ile son 15 ayın zirvesine çıktığı not edildi.

Petrol fiyatları olumlu algılamadan etkileniyor, global toparlanmanın devam edeceği beklentisi ile yükselen ABD tipi ham petrol fiyatı varil başına 106.53 Dolar’a yükseldi, spot altın fiyatı ise ons başına 1.457 Dolar’a yükseldi. Gümüş ise ons başına 40 Dolar’ın üstündeki hareketine devam ediyor. CRB Emtia Endeksi ise dünkü sert düşüşün ardından bugün % 0.30 yükselerek tepki üretmeye çalışıyor.

ABD AÇILIŞI POZİTİF OLDU

Öğlen saatlerinde gelen ve hisse başı karı beklentileri aşan JP Morgan hisseleri açılış ile beraber yükseliyor, yükseliş % 1’e varmış durumda. ABD’de açıklanan Perakende Satışlar verisinin beklenenden düşük gelmesi, satışların 9 aydır arttığı istatistiğine yenilince olumlu hava bozulmadı. S&P 500 Endeksi % 0.10 yükselirken ABD 10 yıllık tahvil faizi artan risk iştahına bağlı olarak yükseliyor ve talep görmüyor, son gelinen seviye % 3.5205. Dolar Endeksi de düşmeye devam ediyor, 74.91 değerini alan endeks güne yatay devam ediyor.

İÇ PİYASADA SATIŞLAR GELİYOR, İMKB GEVŞİYOR

Güne pozitif tonda başlayan İMKB 100 Endeksi bankalara gelen alımlarla gün içinde 68.911’i test etmesine rağmen bu bölgede kalıcı olamadı ve gelen kar satışlarıyla 68.006 puan desteğine kadar geri çekildi. Banka hisselerindeki prim % 0.45’e düşerken Asyabank % 2 yüselişle günün öne çıkan bankası. Gübre Fabrikaları, Tofaş Oto ve Karsan günün en çok yükselen hisseleri arasında. Bileşik Endekste en çok düşen hisseler ise İhlas, Ege Seramik ve Galatasaray. Sanayi hisseleri % 0.44 yükseliş gösterirken Holding Endeksi’nde satışlar gözleniyor.

Gösterge tahvil günü % 8.68 bileşik faizden tamamlarken, Dolar / TL’de Türk Lirası lehine hareket görülüyor ve % 0.34 yükselen kurdaki son seviye 1.5174. Sepet Kur ise % 0.40 yükselerek 1.8572 değerini aldı.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü