Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

FED’in açıkladığı ve ABD’nin 12 eyaletindeki ekonomik durumu gösteren rapor Bej Kitap dün açıklandı. FED Başkanları’na göre toparlanma bir önceki aya nazaran daha da kuvvetlenmiş durumda. Bazı bölgelere göre toparlanma ufak çapta hızlanmışken diğerlerine göre ise genele yayılmış durumda. Diğer yandan emtia fiyatlarındaki artışlar fiyatlar genel düzeyi üstünde baskı oluştursa da maaşlardaki artışların sınırlı kaldığını belirten rapor enflasyon tehlikesi olmadığının bir kez daha altını çizdi. Ardından gelen Başkan Obama’nın bütçe açıklarını azaltma planı da takip edildi. Bu sene Gayri Safi Milli Hasıla’nın % 10.9’una ulaşması beklenen açığı 2015 yılında % 2.5’e indirmek isteyen Obama, vergi artışları ve harcamalarda kısıntı ile bu sürede 4 trilyon Dolar tasarruf edebileceklerini savundu.

ABD’de pozitif başlayan seans, Obama’nın planı ile eksiye geçerken ardından gelen Bej Kitap ile tekrar olumluya döndü. Ekonomik çerçevenin olumlu çizilmesi ile Caterpillar gibi sanayi firmaları değer kazanırken finasallarda satışlar görüldü. Dow Jones Sanayi Endeksi günü % 0.06 yükselerek 12.270 puandan kapattı, teknoloji hisseleri ise daha fazla değer kazanarak günü % 0.61 yükselerek tamamladı. Bugün gelecek Google karı ise ivmelenmenin devam edip etmemesi açısından önemli olabilir.

ASYA’DA KARIŞIK SEYİR GÖRÜLÜYOR

Yarın Çin’den gelecek önemli veriler öncesinde Borsalar yatay bir görünüm sergiliyorlar. Nikkei 225 Endeksi eksilerden toparlayarak artıya geçti, % 0.28 yukarıda. Çin’de ise düne göre değişim % 0 düzeyinde. Singapur’da ise % 11.2 beklenen çeyreklik büyüme, beklentilerin iki katı gelince enflasyon endişeleri tekrar su yüzüne çıktı ve Asya’daki para birimlerinin değer kazanmasına sebep oldu.

PETROLDE SAKİN SEYİR DEVAM EDİYOR

ABD tipi ham petrolün düne göre değişimi % 0.09 olurken fiyatı ise varil başına 107.21 Dolar oldu. Brenti tipi ham petrolün fiyatı ise 122.50 Dolar ve düne göre değişimi ise % 0.50 düşüş yönünde. Altın is ons başına 1.459 Dolar seviyesinde, gümüş, platin ve paladyumda ise değer kazançları görülüyor. Çin endişeleri ile bakır düşerken, kakao Fildişi Sahilleri’ndeki karmaşaya başlı olarak yükseliyor. Dünkü düşüşün ardından toparlanmaya çalışan mısır fiyatları yükseilrken soya fasulyesi vadelilerinde de yukarı yönlü deneme görülüyor.

HABER AKIŞI YOKLUĞUNDA İÇ PİYASA YÖN ARIYOR

Veri akışının yoğun olmadığı günde İMKB 100 güne yaptığı pozitif başlangıcın ardından gelen realizasyonla kazançlarının önemli bölümünü geri vermişti. 69 bin seviyesine yaklaştıkça artan baskı, 67.500 desteğine gelindikçe ise alım iştahına dönüşüyor; bu seviyelerin korunup korunamayacağı izlenecek. Gösterge tahvilde % 8.68’den yapılan kapanışın ardından bugün global faizler ve TL takip edilecek. Dolar / TL 1.5173 seviyesindeyken Sepet Ku rise 1.8595’te.

Bugün İspanyol bankaları Cajas’ların yeniden yapılandırılması için verilen son gün. Diğer takip edilecek veriler ise şu şekilde;

- ABD'de haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak. (14:30)

- ABD'de Mart ayı ÜFE açıklanacak. (15:30) Önceki: ÜFE 1.6%, çekirdek ÜFE 0.2%


Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü