Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD doları euro karşısında, Fed'in faiz artırımlarında Avrupa Merkez Bankası'nın gerisinde kalacağı beklentilerine bağlı olarak, son 15 ayın en düşük seviyesine yaklaşıyor.

Avrupa ortak para birimi, geçen ay hızlanması beklenen Avrupa enflasyon verisi açıklanmadan önce, yen karşısında erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı. Yeni Zelanda doları ABD doları karşısında, Yeni Zelanda Hazinesi'nin 700 milyon Yeni Zelanda doları (556 milyon ABD doları) tutarına tahvil satmasının ardından, son beş ayın en yüksek seviyesine çıktı. Singapur doları, merkez bankasının enflasyonla mücadele çerçevesinde para biriminin değerlenmesine izin vereceğini açıklamasının ardından, 1981'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Westpac Banking Corp.'ub Sydney ofisinden kıdemli Döviz stratejisti Sean Callow, "faiz farkı konusu canlı" dedi ve "Bazı önemli Fed yetkilileri, yükselen manşet enflasyonun geçici olduğunu ve bu nedenle Avrupa Merkez Bankası'nı takip etmek istemediklerini işaret ediyorlar. Bu, Avrupa ile tam zır bir durum ve ABD doları baskı altında" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar euro karşısında, Londra saati ile 07:08'de, euro başına 1.4499 dolar seviyesine düştü. Dün parite 1.4443 seviyesindeydi ve 1.4520 seviyesine kadar inerek Ocak 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Euro yen karşısında, erken saatlerde yüzde 0.7 kadar düştükten sonra, fazla bir değişiklik göstermedi ve 121.13 yen seviyesinde kaldı. Yen dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 83.54 seviyesine geldi.

ABD para biriminin altı önemli para birimi karşısındaki seyrini ölçen Dolar Endeksi, Aralık 2009'dan bu yana en düşük seviyesi olan 74.642'yi gördükten sonra yüzde 0.4 aşağıda 74.672 seviyesindeydi.