Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in varlık fiyatlarını dengelemek için sıkılaştırıcı önlemlerini artıracağına dair endişelerle Londra'da bakır fiyatları dördüncü günde geriledi. Bu, Ocak'tan beri en uzun dönemli düşüş.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.6 kadar gerileyerek ton başına 9,449.75 dolar oldu ve Singapur'da saat 11 itibariyle 9,501.25 dolardaydı. Çinko, kurşun ve nikel fiyatları da yükseldi.

First Futures'ta analist olan Yang Zhenqiang, "Yüksek fiyatlar, Çin'den gelen talebe bağlı ancak şu anda durum belirsizliğini koruyor" diye konuştu.

Temmuz vadeli bakır, New York Comex'te yüzde 0.5 değerlenerek 4.336 dolar/lb oldu. Haziran vadeli metal, Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 1.8'lik düşüşle 70,880 yuan (10,8484 dolar) olarak üçüncü günde de geriledi.

China Securities Journal gazetesinde yer alan makalede, ülkenin 'yakın dönemde' zorunlu karşılık oranlarını yeniden artırabileceği ifade edildi. Çin, enflasyonla mücadele etmek amacıyla zorunlu karşılık oranlarını bu yıl 3 kere artırdı. Çin hükümeti, Mart enflasyonunu ve ilk çeyrek büyüme verisini yarın açıklayacak.

Öte yandan Çin'de bir araya gelen BRICS ülkeleri liderleri yükselen emtia fiyatlarının küresel büyümeye karşı tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Bakır'ın dalgalanma seyrini gösteren 30 günlük 'tarihi' volatilitesi bugün yüzde 26 olarak 1 Nisan'dan beri en yüksek seviyeye çıktı.