Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Başbakanı David Cameron, hükümetinin yeni göçmenlik politikasıyla ilgili olarak "İyi göç istiyoruz, fazla göç değil" dedi.

Cameron başbakanlıkta basına yaptığı açıklamada, göçmenlerden ülkesinin uzun süre fayda sağladığını, bugün İngiltere'nin birçok kurumunda farklı ülkelerden çok sayıda göçmen çalıştığını kaydetti.

"Göçmenler ülkemize büyük katkı sağlıyor, bunun farkındayız" diyen Cameron, ancak uzun yıllar kontrolsüz şekilde İngiltere'ye çok sayıda göçmenin alındığını söyledi.

Hükümetinin göçü kontrol altına almak istediğini ve bu çerçevede bazı önlemleri yürürlüğe koyduklarını anlatan Cameron, göçmen sayısını azaltmak istediklerini kaydetti. David Cameron, "Göçün 1980 ve 90'lardaki seviyesine gelmesini istiyoruz. Yıllık net göçü 100 binlerden 10 binlere düşürmek istiyoruz" diye konuştu.

Bu çerçevede öğrenci vizeleri gibi konulara getirdikleri önlemleri anımsatan Cameron, bazı kişilerin sahte kurslara yazılarak aileleriyle birlikte İngiltere'ye gelmeye çalıştığını, bunlar için de önlemler alındığını kaydetti.

"İngiltere'nin en iyilere ve parlaklara kapısının açık olduğunu" vurgulayan Cameron, yeni göçmenlik politikasının sadece genel başkanı olduğu Muhafazakar Parti'nin değil, koalisyon hükümetinin de politikası olduğunu vurguladı.

İngiliz hükümeti, yılda 200 bine yaklaşan göçmen sayısını 2015 yılına kadar on binler düzeyine çekmeyi hedefliyor. Bu çerçevede, işçi ve öğrenci vizelerine sınırlama getirilmişti. Örneğin, iş teklifi almış vasıflı göçmen sayısının yılda 20 bin 700 kişiyle sınırlanacağı açıklanmıştı. Spor ve bilim dünyasından "istisnai yeteneklere sahip olanlar" içinse kolaylık sağlanıyor. Hükümet, yeni göç politikasının İngiltere'ye yatırımcıları, girişimcileri ve nadir yeteneklere sahip kişileri çekmeyi hedeflediğini söylüyor.



-VINCE CABLE'DAN ELEŞTİRİ-

Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Partili bakan Vince Cable ise Cameron'ı eleştirdi. Bakan Cable, Cameron'ın sözlerinin "son derece akılsızca olduğunu" kaydetti.

Vince Cable, David Cameron'ın sözlerinin aşırı uçlardaki görüşleri alevlendirecek nitelikte olduğunu ve koalisyon anlaşmasında böyle bir politikanın uygulanmasının yer almadığını dile getirdi.