Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G-20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları toplantısı bugün Washington'da başlıyor.

İki gün sürecek toplantıda yüksek petrol fiyatları, ülkelerin sürdürülemez borç yükleri, gelişmekte olan ülkelere sermaye girişlerindeki artış ve küresel ekonomideki dengesizlikler değerlendirilecek. Dünyanın en büyük ekonomileri küresel ekonomiyi riske atan ülkeleri belirleme planı üzerinde ilerleme kaydetmeyi umuyor.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu G-20 toplantısı, farklı ekonomik sinyallerin geldiği bir zamanda yapılıyor. Bazı zengin ülkelerdeki güçlü toparlanma işaretleri bu ülkelerin merkez bankalarını ekonomik destekleri çekme adımları atmaya iterken, dünya piyasaları yüksek petrol fiyatlarının küresel büyümeyi frenleyeceği endişeleriyle sallanıyor.

Toplantıda G-20 maliye bakanları küresel ekonomide daha iyi bir denge sağlamayı ve 2008-2009 yıllarındaki finansal krizle sonuçlanan dengesizlik türlerinden kaçınmayı amaçlayan bir planı oluşturmaya çalışacak. G-20, küresel ekonominin ABD'nin harcamalarına dayanmaması ve Çin gibi dış ticaret fazlası veren ülkelerin taleplerini daha da artırması gerektiği konusunda anlaşıyor.

Ancak küresel ekonomide daha iyi denge sağlama üzerinde anlaşmaya varmanın zor olacağı düşünülüyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin ise toplantıdan önce yaptığı açıklamada, dış ticaret fazlasını azaltmaya çalışarak ekonomik genişlemesini kontrol altına almak için ''siyasi bir araç'' oluşturulmasına izin vermeyeceği uyarısında bulundu. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler Çin'i, ihracat mallarının maliyetini düşük tutmak için para birimi yuanın değeri konusunda sıkı denetim uygulamakla eleştiriyorlar.

G-20 ülkeleri, Çin gibi ihracat zengini ülkeler ve ABD dahil borç yükü altındaki tüketici ekonomiler arasındaki dengesizliklerin azaltılması konusunda anlaşmıştı. Ekonomistler, krizlere bu dengesizliğin katkıda bulunduğu fikrini savunuyorlar.

IMF Baş Ekonomisti Olivier Blanchard, ''G-20'deki görüşme sürecinin kriz dönemine göre şimdi çok daha zor olacağını anlıyoruz'' dedi.

G-20 Dönem Başkanı Fransa, şubat ayında küresel dengesizlikleri ölçecek göstergeler üzerinde anlaşmaya varılması için çaba göstermişti. Fransız yetkililer bu sefer, G-20'nin sadece küresel dengesizliklere yol açanların nasıl belirleneceği değil, aynı zamanda en fazla sorumlu olanları ikaz etmek için bir yöntem belirlenmesi gerektiğini söylüyor.

Fransız bir yetkili konuyla ilgili olarak, ''Bu hafta bir yöntem üzerinde anlaşmaya varacağımızı umuyoruz'' diye konuştu.

Fransızlar ayrıca emtia fiyatlarında oynaklığı kontrol altına almayı hedefleyen kuralları belirlemede ilerleme sağlanmasını isteseler de emtia piyasalarında ticarete sınırlar getirilmesine izin verecek teklif üzerinde anlaşmaya varılması olasılığı bulunmadığı belirtiliyor.

Bugün biraraya gelecek G-7 ülkeleri (ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya) Japonya'daki deprem ve tsunaminin yol açtığı ekonomik zararı ve Arap dünyasındaki halk ayaklanmalarını değerlendirecek.