Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, işsizlik başvurularının beklenmedik bir şekilde yükselmesi ve bir senatörün Goldman Sachs Group Inc. için federal soruşturma açılması çağrısında bulunması sonrası düştü. Bu düşüşler sonucu, Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) altı gün içinde beşinci kez düşüş gösterebilir.

Goldman hisseleri, Senatör Carl Levin'in bankanın müşterilerini ve Kongre'yi, konut piyasası ile ilgili menkul kıymetlere yatırım yapmaları konusunda yanlış yönlendirdiğini söylemesi sonrası yüzde 1.8 değer kaybetti. Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. ve Schlumberger Ltd. hisseleri, Çin'in para politikasını sıkılaştırması ile birlikte talebin yavaşlaycağı endişelerine bağlı olarak bakır ve petrol fiyatlarında düşüşler meydana gelmesi sonucu değer kaybetti. Süpermarket işletmecisi SuperValu Inc., kar tahmininin beklenenden daha yüksek çıkması sonrası yüzde 12 prim yaptı.

S&P 500 Endeksi, New York saati ile 09:32'de, yüzde 0.6 düşerek 1,306.97 puana düştü. Dow Jones Endeksi ise 53.66 puan ya da yüzde 0.4 düşerek 12,217.33 puana indi.

Minneapolis'te Wells Capital Management'tan şef yatırım stratejisti James Paulsen, "Endişeler paketi var" dedi ve "İstihdam piyasasında volatilite yüksek. Enflasyon, emtia fiyatlarının yükselmesi ile birlikte hız kazanıyor. Gelişen piyasalarda para politikaları sıkılaştırılıyor ve ABD'de parasal genişlemenin ikinci turunun sonu. Mali sektörde belki daha fazla denetleme olacak ve bu sektördeki toparlanma duracak. Hisse senedi piyasası, yeniden hız kazanmadan önce bir mola vermiş olabilir" şeklinde görüş bildirdi.