Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, faiz oranlarının 16 ay içerisinde yüzde 2 yükseldiği 2005 yılında olduğu kadar hızlı bir biçimde, borçlanma maliyetlerini
artırmaya hazırlanıyor olabilir.

Avrupa’da 12 ay ve 3 ay içerisindeki, gecelik borçlanmanın tahmini maliyeti arasındaki fark bu yıl üç katına çıktı. Efektif Gecelik Endeks Ortalamasının eğrisi bu kadar dik olduğu en son dönemde, Avrupa Merkez Bankası, oranları Aralık 2005’te yüzde 2’den Haziran 2007’de yüzde 4’e yükseltmişti.

Londra’da BNP Paribas SA’da sabit getiri stratejisti olan Alessandro Tentori, ‘Eğri, sıkılaştırmanın beklenen hızının, çabuk ve büyük bir ihtimalle 2005’teki yükseltme döngüsüne benzer olacağını gösteriyor. Hızlı bir yükseliş ekonomiyi
yavaşlatacaktır,” dedi.

ECB 7 Nisan’da gösterge oranını rekor derecede düşük yüzde 1’den yüzde 1.25’e yükseltmişti. Bu Temmuz 2008’den beri yaşanan ilk oran artışıydı. ECB Başkanı Jean-Claude Trichet, euro bölgesinin yeni başlayan ekonomik iyileşmesine zarar vermeden, enflasyonu yüzde 2’lik tavanının altına itmek için savaş veriyor.

Bloomberg’in anketine katılan 35 ekonomistin medyan tahminine göre, euro bölgesi üyeleri arasında enflasyon Mart ayında yüzde 2.6’ya yükseldi. Bu oran bir yıl önce yüzde 1.4 idi. Ekonomik büyümenin ise 2010’da yüzde 1.8’den, 2012 sonuna kadar yüzde 1.7’ye yavaşlaması bekleniyor.